Plantele periculoase pentru animelele de companie
Narcisele, atat de raspandite in Romania, au efect mai putin cunoscut asupra animalelor de companie. Acestea pot cauza convulsii, un ritm cardiac accelerat dar si voma!
De aceea, este recomandat sa le asezi intr-un loc in care animalul de companie nu poate ajunge.
Aloe Vera are numeroase beneficii, oamenii se dau in vant dupa ea, dar nu si animalutele. Cainii si pisicile, in special, nu au voie sa ingereze o astfel de planta, pentru ca stomacul li se va da peste cap. Produce rapid diaree si voma.
Iediera este iubita de oameni mai ales datorita faptului ca poate fi plantat atat intr-un ghiveci in apartament, cat si intr-o curte. Atentie, insa! Animalele de companie nu trebuie sa aiba acces la ea. Provoaca tulburari de respiratie, convulsii, stari de voma, dar, si mai grav, poate duce la paralizie sau chiar coma!!!
Muscatele. La fel de populare precum narcisele, muscatele stiu, insa, sa "muste" din animalute: produc stari de lacrimare, dilatarea pupilelor, diverse reactii cutanate care se manifesta prin prurit si tulburari nervoase.
Azaleea este o alta planta periculoasa atat pentru oameni, cat si pentru animale, daca este ingurgitata. Poate scadea tensiunea arteriala, membrele pot paraliza sau poate cauza decesul!!!
Liliacul poate cauza iritatie nazala si o stare de alergie doar daca este mirosit de animalul de companie, dar daca acesta este digerat poate provoca probleme digestive si hipertensiune.
Alte plante toxice pentru animalul de companie includ:
- Avocado: voma, diaree, stop cardio-respirator, coma;
- Brandusa de toamna: diaree, voma cu sangerari;
- Iris: voma cu sange, depresie, diaree, dureri abdominale, hipersalivatie;
- Gladiola: voma cu sange: depresie, diaree, dureri abdominale, hipersalivatie;
- Lalea: voma, diaree, hipersalivatie;
- Leandru: voma, diaree, hipotermie, coma, deces.