Animale de companie

#pisica #revelion #artificii

Pisicile si artificiile de Revelion. De ce sperie si cum sa le calmezi

 

Multi oameni adora perioada sarbatorilor de iarna - mai ales daca acestea implica focuri de artificii, cum se intampla in noaptea de Revelion spre exemplu. Cu toate acestea, pentru pisici, sarbatorile cu focuri de artificii pot capata un ton cu totul diferit: unul de frica si anxietate.

Aceasta frica poate duce la situatii periculoase. O pisica speriata are mai multe sanse sa fuga de acasa si sa se rataceasca, ceea ce le creste sansele de a se rani din cauza masinilor, a pradatorilor sau a bolilor.

Toate pisicile sunt speriate de focuri de artificii?

Frica de focuri de artificii este o fobie de zgomot pentru pisici - dar nu toate pisicile o experimenteaza. Unele pisici vor dormi linistite in timpul sarbatorilor precum Revelionul, in timp ce altele se vor topi de frica.

Daca nu te-ai confruntat inca cu focurile de artificii cu pisica ta, cel mai bine este sa te pregatesti dinainte pentru ce este mai rau (frica extrema de focuri de artificii) si sa speri pentru ce este mai bine (capacitatea obisnuita a pisicii de a dormi in orice situatie).

Cum sa iti protejezi pisica in noaptea de Revelion, in timpul focului de artificii

Pisicile si focurile de artificii nu sunt, de obicei, o combinatie buna, asa ca iata cateva sfaturi testate si adevarate pentru a te asigura ca amandoi ramaneti calmi in timpul urmatoarei mari sarbatori.

Asigura-te ca pisica ta are microcip

Microcipurile sunt niste mici dispozitive uimitoare care au ajutat multe animale pierdute sa se intoarca in siguranta acasa la stapanii lor. Acestea sunt implanturi mici (cam de marimea unui bob de orez) pe care medicul veterinar le plaseaza sub piele, intre omoplatii animalului. Obtinerea microciparii pisicii tale nu ar trebui sa aiba niciun efect asupra pisicii.

Tine pisica in casa

Chiar daca pisica ta este de obicei o pisica de exterior, tine-o in casa inainte de inceperea focurilor de artificii. Nu vrei ca pisica ta sa fie ranita de focurile de artificii sau sa fuga si sa se piarda pentru ca s-a speriat de zgomot.

Unele persoane care au copii foarte mici incep festivitatile mai devreme, astfel incat copiii sa se poata bucura de ele inainte de ora de culcare. Incearca sa bagi pisica in casa pana la inceputul dupa-amiezii in zilele in care stii ca vor avea loc focuri de artificii.

Creeaza ascunzatori sigure

Ascunderea este un comportament natural pentru pisici. Faptul ca pot scapa si se pot ascunde de ceva inspaimantator reduce frica si stresul pe care le pot provoca focurile de artificii. Crearea unei ascunzatori poate fi la fel de simpla ca si plasarea unui pat pentru pisici intr-o cutie de carton simpla, asezata pe o parte, sau asezarea unei paturi peste un cos de rufe, astfel incat pisica ta sa se poata ascunde inauntru.

Nu limita pisica la un spatiu ingust sau o camera mica

Poate crezi ca este mai bine sa tii pisica intr-o singura camera in timpul focurilor de artificii, dar este mai bine sa nu faci acest lucru. Pisicile urasc sa fie inchise, iar faptul de a fi plasate in spatii mici le poate creste exponential anxietatea si teama. Permite-i accesul la cateva incaperi sigure din casa ta, astfel incat sa se poata misca si sa aleaga unul sau mai multe ascunzatori, dupa cum este necesar.

Utilizeaza medicamente prescrise de medicul veterinar pentru a reduce frica si anxietatea

Daca pisica ta este in continuare extrem de tematoare, indiferent de ceea ce faci, incearca sa te adresezi medicului veterinar pentru a cere un medicament impotriva anxietatii care poate fi administrat inainte de aceste evenimente stresante.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cum alegi data perfecta pentru nunta ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cele 8 simboluri de bun augur. Tie care iti poarta noroc?

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare