Animale de companie

#alimentatie pisici #unt de arahide #pisici

Pisicile pot manca unt de arahide? Ce trebuie sa stii daca pisica ta adora untul de arahide

Ti-ai surprins pisica mancand din bordanul de unt de arahide sau lingand lingurita pe care ai folosit-o pentru a manca unt de arahide? Atunci cu siguranta te intrebi daca untul de arahide este potrivit pentru a fi consumat de o pisica. Iata ce trebuie sa stii.

 

Desi untul de arahide poate parea atragator pentru ele, nu este cea mai buna gustare pentru pisica ta, fiind o adevarata amenintare pentru sanatatea ei.

Chiar si proprietarii de animale de companie care cumpara cea mai buna hrana umeda pentru pisici sau cea mai buna hrana uscata pentru pisici vor dori totusi sa isi rasfete prietenii cu blana cu bunatati gustoase. Cumpararea regulata de recompense pentru pisici poate deveni foarte costisitoare, asa ca nu este de mirare ca multi oameni aleg sa le dea animalelor alimentele pe care le consuma ei, daca observa ca acestea le adora. Sau pur si simplu, nu pot rezista tentatiei de a-si lasa pisica sa se rasfete savurand alimentele care ii plac, chiar daca nu sunt destinate acestora. 

Pisicile pot consuma unt de arahide? Ce spun medicii veterinari

Exista cateva alimente pe care proprietarii de pisici le vor lua in calcul pentru a le da prietenilor lor felini, iar untul de arahide este unul dintre cele mai des intalnite. Iata ce sustin medicii veterianari despre consumul de unt de arahide in cazul pisicilor. 

"Untul de arahide este extrem de bogat in calorii, o lingura continand aproximativ 95 de calorii, ceea ce reprezinta jumatate din doza zilnica de calorii a unei pisici! Acest lucru inseamna ca chiar si o cantitate infima de unt de arahide in fiecare zi ar putea cauza cresterea in greutate si dezechilibra dieta lor, riscand probleme de nutritie.", a declarat Dr. Joanna Woodnutt, medic veterinar.

Hranirea regulata a pisicii cu alimente foarte calorice, cum ar fi untul de arahide, poate duce in cele din urma la obezitate. Woodnutt adauga ca obezitatea la pisici poate avea ca rezultat probleme suplimentare de sanatate, cum ar fi diabetul, artrita, probleme ale pielii si o speranta de viata redusa.

Un alt motiv important pentru care proprietarii de pisici ar trebui sa fie precauti in a le permite pisicilor lor sa manance unt de arahide este reprezentat de aditivii care se gasesc in cele mai multe dintre produsele de acest gen, in special la Xylitol, care este uneori adaugat in untul de arahide si despre care dr. Woodnutt spune ca este extrem de toxic pentru pisici.

Insa, pe langa Xylitol, in untul de arahide se pot gasi si alte substante care sunt toxice pentru pisici. Printre acestea se numara:

  • Sodiu - majoritatea unturilor de arahide naturale nu vor include sodiu, dar orice optiune facuta din arahide prajite va fi adesea bogata in sodiu. Potrivit Societatii americane pentru prevenirea cruzimii fata de animale (ASPCA), hranirea pisicii cu alimente bogate in sare poate duce la sete si urinare excesiva sau, in cazuri mai grave, poate provoca otravirea cu sodiu la pisici.
  • Ulei si grasimi. - Alunele sunt foarte bogate in ulei si grasimi. Daca o pisica este expusa la niveluri ridicate ale acestor ingrediente in mod regulat, ea este expusa unui risc mai mare de a deveni supraponderala sau obeza si de a se confrunta cu probleme de sanatate mai mari ca urmare. ASPCA a inclus nucile in lista de alimente pe care oamenii nu ar trebui sa le dea animalelor de companie, sustinand ca acestea pot provoca diaree, varsaturi si chiar pancreatita.

Pentru a raspunde la intrebarea daca pisicile pot manca sau nu unt de arahide, este destul de dificil. Trebuie sa tii cont de cateva criterii esentiale, dar mai ales de ingredientele pe care acesta le are:

1. Pisica ar trebui sa isi primeasca toti nutrientii esentiali din dieta sa, cu alte cuvinte din hrana pentru pisici pe care i-o pui la dispozitie in mod normal.

2. Permite-I sa consume doar cantitati mici de unt de arahide, rar. Maximul o lingurita rasa pe luna.

3. Evita orice unt de arahide cu Xylitol, sodiu (prin adaos de sare sau de alune prajite) ori alte grasimi adaugate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea