Animale de companie

#gradina #pisica #animale gradina

Pisicile isi fac nevoile in gradina vecinului in mod intentionat

Mai toti proprietarilor de pisici care locuiesc la casa au o problema comuna: faptul ca felinele obisnuiesc adesea sa dea litiera personala pe straturile cu flori sau gazonul din gradina vecinului. Insa, potrivit unui studiu recent, se pare ca pisicile urineaza in gradina vecinilor din instinct, pentru a-si marca teritoriul. Acest comportament poate duce la aparitia unor numeroase dispute cu vecinii daca nu este inteles.



Pisicile isi marcheaza teritoriul pe un perimetru de 300 m


Un studiu publicat pentru Bayer Animal Health sub denumirea "Viata secreta a pisicilor", a concluzionat ca pisicile isi fac nevoile in gradina vecinului in mod intentionat, pentru a-si marca ceea ce ele percep drept propriul lor teritoriu. O pisica percepe ca teritoriu personal o zona aflata pe o raza de maxim 300 de metri fata de casa in care locuieste.

In cadrul studiului au fost monitorizate 9 pisici pentru o perioada de 8 zile. Pisicilor le-au fost montate dispozitive de localizare prin GPS si camere video cu dimensiuni mici pentru a vedea exact cum se comporta, potrivit dailymail.co.uk.

Concluziile acestui studiu sunt rezultatul analizarii a 150 de ore de inregistrari video si a circa 750 de ore de urmarire prin GPS. Totodata, coordonatorii studiului au realizat un chestionar la care au raspuns aproximativ 3.000 de proprietari de pisici.


Cum eviti distrugerea florilor


Momentul in care vecinii iti reproseaza ca pisica isi face nevoile in straturile lor cu flori este foarte stanjenitor pentru ca nu ai cum sa-i explici felinei sa nu mai faca acest lucru, daca ea actioneza din instrinct.
Insa, o solutie alternativa ar fi sa lasi la marginea gradinii tale o mica bucata de pamant neingrijita, peste care sa adaugi si putin nisip si pe care sa o poti curata, la nevoie. Exista multe sanse ca felina sa fie mai atrasa de aceasta portiune decat de alte zone din gradina ta sau gradina vecina.


"Manierele" pisicii tin si de spatiul disponibil


Pisicile care locuiesc in oras sunt mult mai stresate in comparatie cu cele care vietuiesc in zonele rurale. Specialistii explica ca acest lucru este cauzat de faptul ca felinele din zonele urbane au un teritoriu mai mic si sunt nevoite sa-si petreaca mai mult timp protejandu-l in fata unui numar mai mare de rivali , in comparatie cu felinele din zonele rurale.

Consecinta acestui fapt este aceea ca posesorii de gardini din zonele urbane au mai multe probleme de regula cu felinele vecinilor.

In cadrul aceluiasi experiment, s-a constatat ca pisicile din oras s-au intalnit cu alte pisici pe teritoriul lor sau in zone adiacente de cel putin 10 ori pe zi iar in jumatate dintre cazuri s-au intalnit cu rivali cu care se afla in competitie pentru teritoriu si hrana.


Alte concluzii


Alte concluzii interesante ale studiului ar fi ca pisicile din zonele rurale se intalnesc mai rar cu alte pisici astfel isi pot dedica mai mult timp vanatorii, unele dintre ele reusind sa prinda pana la 5 soareci pe saptamana.

O pisica leneveste pana la 12 ore pe zi in locul sau preferat, de obicei un loc de unde isi poate supraveghea teritoriul.

O alta concluzie a studiului a fost aceea ca majoritatea pisicilor evita drumurile aglomerate, pe care circula frecvent masini, fapt ce ar trebui sa-i mai linisteasca pe stapanii care se tem ca animalutul lor va sfarsi sub rotile unei masini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea