Animale de companie

#animale de companie #animale #caini #pisici #simturi #inteligenta

Pisica sau cainele: care este cel mai bun animal de companie?

De cand necuvantatoarele au inceput sa imparta spatiul locativ cu oamenii, s-a nascut o lupta acerba intre iubitorii de pisici si caini: care este cel mai bun animale de companie, mai inteligent si mai iubitor? Iti sugeram sa analizezi cateva dintre trasaturile definitorii ale cainilor si pisicilor si sa dai chiar tu un verdict!

Evolutie. Cainii au fost domesticiti acum 14.000 de ani si sunt descendenti ai lupilor care au patruns in satele din emisfera nordica, in cautare de mancare. Cainii sunt omnivori.

Pisicile sunt animale carnivore, apartin familiei Felidae si si-au inceput evolutia ca specie in urma cu 12 milioane de ani. Au fost domesticite acum 7000 de ani si au devenit unele dintre cele mai indragite animale de companie.

Vedere. Atat cainii, cat si si pisicile sunt animale pradatoare, ceea ce inseamna ca se bazeaza foarte mult pe simturi, in special pe vedere. Sunt capabile sa detecteze chiar si cele mai fine miscari si sa atace rapid prada. Castigatoare la aceasta categorie sunt pisicile, care au abilitatea speciala de a vedea pe timpul noptii, spre deosebire de caini si vazul lor exclusiv diurn.

Miros. Chiar daca pisicile au un miros mult mai bine dezvoltat decat al omului, datorita celor 19 milioane de terminatii nervoase de la nivelul nasului, simtul mirosului la caine este cu adevarat extraordinar.

Cainii sunt capabili sa detecteze un miros de patru ori mai rapid decat pisicile, datorita celor peste 200 de milioane de terminatii nervoase din zona nasului!

Auz. Pisicile au un simt al auzului mult mai bine dezvoltat decat al cainilor si sunt capabile sa distinga sunete care ating 60-65 kilohertzi. Pot astfel detecta chiar si ultrasunetele emise de rozatoare.

Viteza. Pisicile sunt animale de viteza, mult mai rapide decat cainii, care sunt insa mai rezistenti si isi pastreaza viteza constanta, o perioada mai indelungata de timp.

Inteligenta. Majoritatea pisicilor au o inteligenta medie, sunt independente si se descurca bine in situatii de criza. In schimb, cainii sunt mult mai usor de dresat in numeroase domenii si pot recunoaste peste 200 de cuvinte.

In urma unui studiu realizat de Universitatea din Bristol, Marea Britanie, proprietarii de pisici sunt deseori persoane cu studii superioare. Totusi, potrivit unui alt studiu realizat de Universitatea Queen din Belfast, proprietarii de caini au un nivel mai scazut de colesterol, sufera de mai putine probleme medicale si sunt, in general, mai sanatosi.

Sursa foto: kisselpaso.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului