Desi pisica este un animal carnivor, sanatatea acesteia depinde foarte mult de calitatea hranei pe care i-o oferi. O pisica de interior are alte cerinte si alte nevoi in comparatie cu una care isi procura singura hrana. Iata care este hrana potrivita pentru fiecare tip de pisica si cum trebuie administrata aceasta.
1 Mancare speciala pentru pisici
Astazi cea mai buna varianta de hrana pentru pisici este cea speciala, din Pet-Shop-uri. Aceasta contine atat carne, cat si substante nutritive esentiale, derivate din fructe si legume. Poti alege dintr-o gama variata de sortimente, in functie de nevoile pisicii tale. Ii poti oferi cu incredere atat hrana uscata (pelete) cat si hrana umeda (conserve speciale).
Hrana uscata
Principalul criteriu de alegere a hranei uscate este firma producatoare. Paradoxul face ca hrana cea mai scumpa sa nu fie mereu si cea mai buna, insa asta nu inseamna ca cel mai ieftin sortiment este cel potrivit. Nu iti hrani pisica pe baza reclamelor televizate! Solicita sfatul medicului veterinar. Majoritatea cabinetelor veterinare detin si un magazin cu hrana, accesorii si farmacie pentru animale. Astfel, poti solicita cateva mostre pentru a vedea care va fi pe placul pisicii tale.
-
Hrana simpla pentru pisici adulte – in diverse arome de peste, iepure, ton, miel, pui, somon, vita etc.
-
Hrana pentru pisici junior – contine un procent mai mare de carne si adaosuri de vitamine si minerale necesare pisicilor sub 1 an. Totodata, hrana pestru pisici junioare are grauntele mai mici decat cea pentru pisicile adulte, pentru a le fi mai usor sa o manance, ele avand dintii fragili la aceasta varsta.
-
Hrana pentru pisici de interior sau de exterior – diferenta este data de concentratia de proteine si substante nutritive, in functie de activitatea fizica a pisicii.
-
Hrana pentru pisici care au diverse probleme – satisface nevoile unei pisici supraponderale sau ale unei pisici mofturoase. De asemenea, exista hrana speciala care ajuta la eliminarea ghemurilor de par. In cazul in care pisica prezinta probleme de sanatate precum sensibilitate a pielii, a dintilor sau are probleme urinare poti gasi hrana potrivita pentru ea.
- Hrana speciala pentru diferite tipuri de rase – aceasta se diferentiaza de celelealte prin faptul ca este creata special pentru nevoile rasei respective. De exemplu pisicile persane au o sensibilitate dentara crescuta. Acestea au nevoie de o hrana speciala pentru dinti sensibili si totodata, de hrana care sa-i asigure o blana sanatoasa si lucioasa. Toate acestea ar trebui sa se regaseasca in hrana specifica rasei.
Hrana umeda
Spre deosebire de hrana uscata, hrana umeda nu este la fel de variata. Aceasta poate fi gasita la pliculet sau la conserve, sub forma de pateu sau bucati de carne in diferite sosuri special create pentru pisici. Acestea contin carne de pui, vita, iepure, peste (in special ton sau somon) sau miel. Conservele pot fi simple sau cu adaosuri de legume (morcov, fasole verde) sau orez.
Pisicile mofturoase pot fi rasfatate cu conserve de ton cu aloe sau papaya ori pui cu mango sau ananas.
2 Alimente necesare
Desi hrana pisicii este compusa in majoritate din mancare speciala, animalul mai are nevoie si de alte alimente.
Ii poti oferi pisicii carne de pasare, vita, peste slab (cod, ton), miel sau iepure. Atentie! Evita grasimile (in special daca pisica are tendinta de ingrasare) si nu adauga sare sau condimente. De asemenea, ii mai poti da din cand in cand galbenus de ou crud si branza de vaci sau lapte, in cantitati mici.
Este foarte important sa observi comportamentul pisicii in raport cu hrana. Unele pisici sunt atrase de alimentele preparate, iar in momentul in care le primesc, va refuza sa mai manance hrana uscata. De asemenea, pisicile vor fi din ce in ce mai atrase de mancarea gatita, transformandu-se in scurt timp in hoti ai bucatariei.
3 Alimente interzise
Este important sa stii ca exista anumite alimente pe care pisica nu are voie sa le consume, deoarece pot fi toxice sau ii pot face rau:
- carne cruda - in timp ce unii veterinari recomanda carnea cruda, altii sunt de parere ca este mai sanatos ca pisica sa consume carne fiarta sau fripta; carnea cruda va fi achizitionata doar din supermarketuri si magazine autorizate si niciodata de la comercianti ambulanti, din piata sau din propria gospodarie pisica, in caz contrar animalul poate contracta parazitul toxoplasma gondii , raspunzator de toxoplasmoza;
- carne de porc;
- mezeluri;
- prajeli;
- sosuri;
- mancaruri gatite;
- ceapa;
- usturoi;
- dulciuri;
- produse care contin cofeina;
- alcool.
4 Apa
Asigura-i pisicii tale necesarul zilnic de apa proaspata. In perioada calda este indicat sa-i schimbi apa de mai multe ori pe zi, pentru a nu se incalzi. De asemenea, nu uita sa-i speli bolul de fiecare data cand ii schimbi apa, pentru a evita ca pe peretii acestuia sa se depuna calcar sau alge.
5 Cand trebuie sa manance
Nu exista un numar fix de mese sau o cantiatate fixa pentru toate pisicile. Acesta va fi atribuit fiecarei pisici in parte in functie de nevoile ei, astfel:
Pisica gestanta sau cu pui
O pisica gestanta sau care are pui trebuie sa beneficieze de mai multe mese zilnice, insa cantitatea acestora trebuie sa fie redusa.
De asemenea, este important ca in perioada de gestatie sa schimbi hrana pisicii cu hrana pentru pisici junioare. Aceasta este mai bogata in vitamine si minerale necesare dezvoltarii puilor. Aceasta alimentatie trebuie sa continue pe toata durata alaptarii puilor. Dupa intarcare, trecerea la hrana pentru pisici adulte se va face tot treptat.
Puii de pisica
- 6 saptamani: 4-5 mese pe zi, la interval regulat de timp. Este indicat sa se respecte zilnic orele. I se vor da catitati mici de hrana, cat sa manance odata;
- 12 saptamani: numarul de mese trebuie sa scada gradual la 3 pe zi, iar cantitatea de mancare sa se mareasca;
- 6 luni: scade treptat numarul de mesa la 2 pe zi. Nu uita ca este important ca mesele sa fie luate la intervale regulate de timp.
Pisicile adulte
Pentru pisicile adulte sunt suficiente doua mese pe zi. Cantitatea de hrana este stabilita in functie de nevoile fiecarui exemplar in parte. Intre mese i se mai pot da gustari constand in hrana uscata sau biscuiti speciali pentru pisici, care se gasesc la Pet-Shop.
6 Mergi cu pisica la medicul veterinar
Mergi regulat cu pisica la medicul veterinar pentru consultul periodic. In cazul in care pisica sufera de anumite afectiuni, acesta iti va recomanda un anumit tip de hrana uscata sau ii poate da anumite diete pe care sa le urmeze.
De asemenea, acesta iti poate spune cate mese pe zi trebuie sa manance animalul si in ce cantitati si daca este necesar sa ii administrezi suplimente precum vitamine sau calciu.