Animale de companie

#hermafrodit #hrana #pesti

Pestii care isi pun femelele la dieta

Credeai ca doar barbatii supravegheaza portiile partenerei pentru ca aceasta sa nu se ingrase? Astfel de exemple exista si in lumea animalutelor. In cazul unei specii de pesti exotice, masculul este nevoit sa aiba grija ca femelele sa nu manance prea mult, de frica.



Pestii din specia Labroides dimidiatus (buzat curatator) se nasc hermaforditi astfel ca actioneaza ca si femele. Doar ca in momentul in care o femela se dezvolta mai mult decat restul, ea va prelua rolul de mascul, devenind un rival pentru cel care activase pana atunci pe aceasta pozitie.

Din aceasta cauza, unii masculi devin foarte agresivi cand vad ca femelel din jurul lor consuma mai multa mancare decat le este necesar pentru a supravitui, scrie livescience.com.

De regula, masculul se hraneste in compania celei mai mari dintre femele, dintr-un harem de aproximativ 16, tocmai pentru a o putea supraveghea indeaproape.

Acest obicei ciudat de a o hartui pe cea mai masiva dintre femele a fost observat de cercetatorii britanici, care au realizat mai multe experimente. Astfel, ei au hranit mai multi pesti din specia Labroides dimidiatus, moment in care au incercat sa le observe comportamentul.

Oamenii de stiinta au constatat ca, in circa 30 de secunde de cand au inceput sa consume hrana oferita, masculul a inceput sa aiba un comportament agresiv fata de femela cu dimensiuni mai mari, ce continua sa se hraneasca. Experimentul a fost repetat de mai multe ori, concluzia fiind aceeasi de fiecare data.

Pestii din aceasta specie sunt fidele obiceiului de a curata crustaceii ectoparaziti sau mucusul de pe corpul altor specii de pesti care accepta pasnici, serviciul efectuat de acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea