Animale de companie

#animale #pisici #rase #persana

Persana

Pisicile din rasa Persana sunt recunoscute prin coada foarte stufoasa si botul turtit. Este una dintre cele mai vechi rase de pisici, fiind originara din Persia (Iran). In secolul al XIX-lea era considerata o pisica de lux, ea fiind la vreme aceea o rasa foarte scumpa.


 

Istoric

 

Existau anumite teorii precum ca in anul 1800 gena responsabila de lungimea parului a fost introdusa pisicilor domestice prin hibridizare de la pisica salbatica Pallas, din Asia Centrala.Teoria a fost insa respinsa in anul 1900, in urma unor cercetari mai amanuntite.

Primii stramosi ai Persanelor, pisicile din rasa Khorasan, au fost importate din Persia in Italia in anul 1620. La putin timp dupa aceea, din Turcia in Franta au fost importate documente privind pisicile de Angora. Pisicile din rasa Angora erau albe iar cele din rasa Khorasan erau gri. Pisici cu par lung mai erau de asemenea importate in Europa din Afganistan, Burma, China si Rusia. Incrucisarea raselor era un lucru obisnuit la acea vreme, in special intre pisicile de Angora si cele Persane.

Recente teste genetice arata ca Persanele nu sunt descendenti ai pisicilor din Orientul Apropiat ci ai pisicilor din Europa de Vest. Cercetatorii au afirmat: „Chiar daca primele pisici Persane proveneau din vechea Persie, pisicile Persane moderne si-au pierdut gena care atesta acest lucru”.

 

Aspect

 

Pisica persana este o pisica cu blana foarte lunga. Blana acesteia poate fi intalnita in orice culoare sau amestec de culori. In jurul gatului blana formeaza o coama.

Capul este mare, rotund, proportional cu marimea corpului. Urechile au dimensiuni mici si sunt departate, ochii sunt mari si rotunzi de culoarea briliantului, iar botul este turtit.

Corpul este de marime medie, cu pieptul lat si umeri masivi. Picioarele sunt scurte, groase si puternice.

 

Temperament

 

Persana este o pisica linistita si calma. Se adapteaza foarte bine la viata de apartament. Este prietenoasa cu persoanele straine si se ataseaza foarte mult de stapani. Persanele au tendinta de a manca mai mult decat trebuie, de aceea stapanii sunt sfatuiti sa abia grija in ceea ce priveste alimentatia pisicilor.

 

Ingrijirea

 

Deoarece este o pisica cu blana foarte lunga, se recomanda ca pieptanarea acesteia sa se faca zilnic. In perioada de naparlire pieptanarea trebuie sa fie se faca de minim 2 ori pe zi, pentru a indeparta cea mai mare parte a firelor de par care cad. Perierea se face utilizand perii speciale pentru pisci. Acestea pot fi gasit la orice Pet Shop.

 

Sanatate

 

Persanele pot dezvolta adesea probleme oculare (incluziv orbire) si probleme ale sistemului nervos si digestiv, dar si de afectiuni ale dintilor.

Exista o boala specifica Persanelor, numita rinichi polichistic. Boala afecteaza aproximativ 40% dintre pisicile apartinanad acestei rase. Boala se transmite genetic de la parinti si poate fi depistata cu ajutorul testelor genetice. Din aceasta cauza este indicat ca pisicile sa se cumpere numai de la crescatori autorizati.

Speranta de viata a Persanelor este de aproximativ 15 ani.



Sursa foto : www.people.oregonstate.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea