Animale de companie

#paraziti #acvariu #pesti de acvariu #paraziti pesti

Parazitii la pestii de acvariu: simptome si tratament

Stiai ca in momentul in care introduci in acvariu pesti noi, sansele ca acestia sa paraziteze intregul acvariu si restul pestilor sunt destul de mari? Din pacate, atat parazitii interni, cat si cei externi, reprezinta o sursa de imbolnavire si chiar o cauza a mortii pestilor.


Semne ale infectiilor parazitare in acvariu


Parazitii externi sunt vizibili pe suprafata corpului pestelui. Desi sunt destul de mici, acestia arata ca niste alunite albe in curs de dezvoltare, asa ca daca acorzi atentie pestilor este imposibil sa ii ratezi. De asemenea, in situatia in care pestii au o pelicula transparenta la nivelul ochilor, daca incearca sa se atinga de peretii acvariului, de pietre sau de obiectele decorative din acvariu cu scopul de a se scarpina, din nou, exista sansa ca acestia sa aiba paraziti externi (infectia cu paduchi).

In cazul parazitilor interni, pestii manifesta simptome precum roseata si iritatie in la nivelul cozii si umflaturi. In aceasta situatie este vorba despre o infectie cu nematozi, paraziti interni specifici pestilor de acvariu.

Dincolo de semnele care apar la nivelul corpului pestelui, mai exista si alte simptome care indica prezenta parazitilor in acvariu. Printre acestea se numara lipsa poftei de mancare, apatia sau chiar inotul ciudat.


Cum tratezi infectia parazitara a acvariului


Pentru distrugerea parazitilor si a microorganismelor, crescatorii sugereaza cresterea salinitatii apei. In acest sens se poate folosi sare de bucatarie, care este insa o varianta functionala doar pentru pestii de apa dulce.

Se adauga aproximativ 10 grame de sare per litru. Din momentul in care parazitii incep sa dispara, se elimina treptat din apa, nu se schimba integral.

De asemenea, in apa se poate adauga albastru de metil, doar pentru acvariile cu apa dulce. Acesta se adauga in cantitati de aproximativ 1ml/1 litru de apa. Dupa eliminarea parazitilor se respecta aceeasi procedura de schimbare a apei ca in cazul tratamentului cu sare.

In cazul parazitilor externi se foloseste formolul (formaldehida 40% ), care se adauga doar pestilor afectati, intr-un acvariu separat, in proportie de 2 ml la 10 litri de apa.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea