Animale de companie

#pasari #papagali #pasari exotice #papagali monogami #curiozitati papagali

Papagalii vorbesc si sunt monogami! Curiozitati despre aceste pasari exotice

Ca papagalii vorbesc de mama focului, daca sunt dresati sau provocati, stie toata lumea. Insa putini stiu ca acestia nu au corzi vocale prin care produc sunete, ca sunt monogami in "relatiile de cuplu" si ca pot depasi varsta de 75 de ani. Descopera si alte curiozitati legate de aceste pasari colorate, vesele si foarte sociabile!


Papagalii imita vocea umana si vorbesc

Papagalii sunt singurele pasari din lume care pot vorbi asemenea oamenilor. Acestia nu doar ca preiau cuvinte si propozitii pe care le aud frecvent in jurul lor, dar se pare ca au o capacitate de a deslusi anumite procese lingvistice mai avansata decat se crede. Inteleg foarte multe cuvinte si expresii si au un sistem al limbajului asemanator cu al unui copil de 4-6 anisori.


Papagalii pot trai peste 75 de ani

Desi par mici si fragili, exista papagali care traiesc cat un om. Se pare ca speciile mari de papagali ajung sa traiasca chiar si 75 de ani, in timp ce speciile mici au o durata de viata de maximum 15 ani. Papagalii din specia Jacko pot trai in captivitate pana la 90 de ani.


Papagalii sunt monogami

Papagalii sunt foarte devotati in "relatia de cuplu". Atunci cand isi cunosc "jumatatile" si isi aleg partenerele de convietuire, le sunt foarte loiali. Papagalitele femele sunt norocoasele speciei animale care nu duc grija ca ar putea fi inselate.


Papagalii sunt printre cele mai sociabile specii de animale

Exista o multime de animalute domestice foarte prietenoase si joviale cu oamenii, dar papagalii sunt de departe, cei mai sociabili.

Indiferent ca vorbesc sau nu, papagalii sunt prietenosi si trec prin toate starile: sunt suparaciosi, sufera din dragoste, se deprima, sunt veseli si se joaca ori de cate ori li se ofera ocazia. Sunt pasari care traiesc prin compania si prezenta altora in preajma lor.


Papagalii mananca cu ajutorul ghearelor

Papagalii sunt singurele pasari din lume care nu mananca direct cu ciocul, ci se folosesc de gherute pentru a lua mancarea si a o baga in cioc. Acest obicei poate fi intalnit in special la speciile de papagali de talie mare.


Papagalii nu au corzi vocale

Desi ciripesc, fluiera, suiera si chiar vorbesc, papagalii nu au corzi vocale de care sa se ajute pentru a scoate sunete. Acestia stapanesc si controleaza foarte bine traheea si produc sunetele apasand aerul pe care-l inspira.

Sursa foto: appcolt.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea