Animale de companie

#pisici #rase de pisici #rase

Orientala

Pisicile din rasa Orientala sunt pisici asemanatoare Siamezelor. Acestea pot fi intalnite atat in varietati cu par scurt cat si cu par lung . Orientalele mai sunt cunoscute, in functie de lungimea blanii, si sub denumirea de Oriental Shorthair sau Oriental Longhair.

 



Istoric

 

Rasa Orientala este reprezentata de pisici care au ca stramosi Siamezele. In anii 1950, crescatorii de Siameze din Anglia au inmultit Siamezele cu pisici din alte rase pentru a obtine o noua rasa. Asadar, rase precum Korat , Havana Brown , Javaneza dar si alte pisici cu blana lunga au contribuit la crearea rasei Orientala.

Experimentele au aratat ca daca o Orientala cu par lung este inmultita cu o pisica Orientala cu par scurt sau cu o Siameza, puii rezultati vor avea parul scurt. Cand puii ajung la maturitate sunt introdusi in programele de inmultire. Indiferent de exemplarul cu care acestia sunt inmultiti, pisicile vor avea atat pisoi cu par scurt cat si cu par lung.

Sansele ca pisoii sa aiba par lung sunt de aproximativ 50%.

Rasa a fost acceptata oficial de Cat Fancy Association in anul 1977, cand Orientala a castigat statutul de campioana intr-o expozitie felina si a devenit foarte populara.

 

Caracteristici fizice

 

Orientala este o pisica de talie medie. Corpul acesteia este alungit, suplu si elegant, asemanator Siamezelor. Acesta se termina cu o coada lunga si subtire. In cazul varietatilor cu par lung, coada este stufoasa. Picioarele sunt inalte, musculoase si puternice.

Masculii sunt in general mai mari decat femelele. Rasa poate atinge intre 2-4 kg la femele si 3-5 kg la masculi.

Corpul pisicii este acoperit de o blana matasoasa si catifelata. In functie de exemplar aceasta poate fi scurta sau lunga. Blana este alba sau crem, extremitatile (capul, picioarele si coada) fiind mai inchise la culoare: maroniu deschis, ciocolatiu, gri-albastrui, roscat sau negru.

Capul are o marime medie si este alungit. Ochii sunt migdalati si au culoarea verde, exceptie facand insa exemplarele deschise la culoare, care pot avea ochii albastri. Urechile sunt mari, drepte si usor rotunjite la varf.

 

Temperament

 

O pisica din rasa Orientala este foarte afectuoasa si se ataseaza rapid de membrii familiei. Orientala are insa tendinta de a se atasa mai mult de o persoana a familiei. Aceasta pisica se va adapta cu usurinta dupa programul stapanului si il va intampina la usa cand vine acasa.

Este o pisica vorbareata, miorlaind deseori ca si cand ar povesti ceva.

Orientala este o pisica inteligenta si foarte curioasa. Aceasta invata rapid sa deschida usile de la dulapurile in care tii mancarea, daca acestea nu sunt securizate. De asemenea, va cauta cu insistenta si nu se va da batuta pana cand nu va gasi jucaria pe care ai ascuns-o.

Orientala are nevoie in permanenta de atentie din partea stapanului. Aceasta pisica adora sa fie mangaiata si rasfatata. Totodata, este o pisica activa, careia ii place foarte mult sa se joace, chiar si la maturitate. Orientala va gasi orice prilej bun pentru a se juca: cand iti legi sireturile, daca misti degetele de la picioare in timp ce te uiti la tv, etc. Cand este lasata singura, aceasta se joaca insa cu jucariile ei preferate.

Pisica se adapteaza oricarui habitat si accepta alte animale de companie cu usurita. Este blanda si rabdatoare cu copiii, insa nu este indicat sa fie lasata singura in prezenta copiilor sub 6 ani.

 

Sanatate

 

Nu au fost raportate probleme de sanatate specifice rasei.

Speranta de viata a unei Orientale este de 12-15 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului