Animale de companie

#semne #afectiuni #forme #orbire #varste # glaucom #boli genetice

Orbirea cainelui: cauze si semne ale bolii

Una dintre cele mai frecvente afectiuni la caini, pierderea vederii, se instaleaza de regula la varste inaintate, cand tesuturile imbatranite ale organului de vaz cedeaza mult mai usor.

Intrucat orbirea canina la patrupezii in etate nu este o regula generala, in cazul cainilor suferinzi de afectiuni cronice, pierderea capacitatii vizuale poate aparea la orice varsta.

Totodata, exista si posibilitatea ca animalul sa sufere de orbire congenitala netratabila, care apare la catelusi chiar din momentul nasterii.

Care sunt cauzele orbirii la caine?

Cauzele orbirii sunt numeroase si au la baza afectiuni oculare sau afectiuni de ordin general. Iata care sunt cele mai frecvente dintre acestea.

Cataracta

Cataracta apare la animalele de varsta inaintata sau la cele care au suferit diverse traumatisme si se manifesta prin opacifierea corneei.

Glaucomul

Glaucomul implica cresterea presiunii intraoculare cu simptome si forme diverse, iar daca nu este tratat la timp, devine extrem de periculos pentru sanatatea patrupedului tau.

Keratitele, keratoconjunctivitele

Daca sunt tratate incorect sau cu intarziere, keratitele si keratoconjunctivitele pot conduce la orbire in timp.

Retinopatia diabetica

Retinopatia diabetica reprezinta primul stadiu de afectare retiniana. Daca acest proces se desfasoara la nivelul maculei, apare maculopatia diabetica. De la caderea acuitatii vizuale, fenomenul poate progresa pana la orbire.

Bolile genetice

Bolile genetice, cum ar fi atrofia progresiva a retinei, pot conduce la pierderea vederii cainelului.

2 Care sunt semnele orbirii la caine?

In cazul in care cainele isi pierde unul dintre simturi, din cauza ca, in general, prezinta un grad mare de adaptabilitate, s-ar putea sa nu iti dai seama de la inceput ca este ceva in neregula cu starea sa de sanatate.

Totusi, sunt cateva indicii care iti pot sugera ca este ceva in neregula cu animalul tau si ca a intervenit procesul de orbire latenta.

Stangacie in miscari

In cazul unui caine care isi pierde simtul vazului, este posibil sa devina nesigur pe sine, retinut si stangaci in miscari. Iti poti da seama de problema intampinata daca ii schimbi locul bolului de apa sau hrana.

Agitatie

Un caine agitat, irascibil si care pare sa nu se descurce in locuri noi poate prezenta probleme cu vederea.

Cainele poate memora imprejurimile si se poate baza pe miros, auz sau simt tactil, astfel incat sa se orienteze eficient chiar si cand apar modificari in cadrul ambiental.

Sursa foto:blinddogownersurrenders.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea