Personalitate
Temperamentul este demn si distant, inspirand o anumita cruzime infocata. O expresie orientala spune ca afganul se uita la tine dar si prin tine. Este un caine cu o personalitate puternica, incapatanat, egoist, cu o precizie destul de mica in executarea unor exercitii de dresaj , totusi se pare ca rasa raspunde destul de bine dresajului de supunere.
Relatiile cu familia si casa
Afganii sunt crescuti acum si ca animale de companie, dar, daca apare un copil in familie, este bine ca, atat copilul cat si cainele sa fie invatati sa se respecte reciproc si sa se poarte unul cu altul. Sunt animale foarte sensibile, orgolioase, posesive, avand din instinct, reflexe foarte rapide. Sunt de asemenea foarte calmi, rabdatori si poseda un mare bun simt. Cand un afgan se plictiseste de atentia care i se acorda, se va retrage pur si simplu intr-un colt linistit, departe de multime, si va trage un pui de somn.
Dresajul
Ogarii afgani sunt foarte greu de dresat, pentru ca sunt foarte independenti si egoisti. Dar a fi independenti a fost o necesitate la o rasa de caini creata pentru a vana feline mari. Afganii pot fugi aproape pe orice teren, oricat de accidentat ar fi, si de aceea erau de multe ori lasati sa se descurce singuri la vanatoarea pe terenuri foarte accidentate. Desi afganul este destul de inteligent si mai ales foarte viclean, el foloseste aceste calitati numai in folosul lui personal. Smecheria este a-ti face propriul afgan sa creada ca ceea ce doresti sa obtii de la el este chiar ideea lui, apoi sa il lauzi pentru istetimea lui. Afganii nu se preteaza la metodele de dresaj aspre, iar daca este tratat brutal, pur si simplu va refuza pentru totdeauna sa mai faca exercitiul care i s-a ceru. Afganii pot fi surzi , selectiv, daca li se cere sa faca ceva ce ei considera ca este sub demnitatea lor. Dar pot fi uimitor de creativi cand li se cere supunere.
Aspecte particulare
Longevitatea afganilor este mare, pentru un caine de talie mare. Ei traiesc in mod obisnuit 12-14 ani, desi s-au semnalat si exemplare de 18 ani. Trebuia avuta o mare grija in privinta exercitiului fizic zilnic necesar unui afgan. Daca acest caine va sta prea mult in casa, pe fotoliu, uitandu-se la televizor, se va plictisi groaznic, si un ogar afgan plictisit e mai rau decat o pisica. El poate crea daune inimaginabile locuintei dumneavoastra. Va deschide sifonierele si va tari afara toata lenjeria, va roade mobila, se va urca pe masa din camera de zi, incercand sa ajunga poate la o fereastra. De aceea este recomandat ca acest caine sa petreaca o parte din zi afara, intr-o curte , intr-un tarc, daca nu exista timp pentru a fi plimbat in parc. Un alt aspect particular legat de aceasta rasa este ingrijirea robei. Toaleta trebuie sa se faca saptamanal, aceasta incluzand imbaiere si periaj, altfel, blana lor se va transforma intr-o masa incalcita. Blana de adult se va dezvolta in jurul varstei de 1 an, pana atunci, au blana de pui, care este mai scurta si pufoasa. Daca blana nu este ingrijita corespunzator, cainii vor deveni susceptibili la infestatiile cu paraziti, pot dezvolta abcese cutanate, boli de piele, micoze.
Boli si afectiuni curente
Afganii sunt mai rezistenti la boli decat alte rase, dar si in cazul lor poate apare displazia de sold, cataracta juvenila ,hipotiroidismul sau anumite deficiente enzimatice, ca defecte genetice.