Animale de companie

#pisici #animale #naparlire #ingrijire

Naparlirea la pisici

Naparlirea este un proces natural de schimbare a parului. Orice pisica trece prin aceste perioade de cel putin doua ori pe an. Pisicile de interior insa, au tendinta de a naparli mai des deoarece nu sunt influentate de schimbarile de anotimp.

 

1 Stabileste cauzele naparlirii

 

In mod normal pisicile naparlesc de doua ori pe an. Primavara, cand pierd blana groasa si toamna, cand se pregatesc pentru sezonul rece. In cazul pisicilor de interior lucrurile stau insa diferit. Majoritatea exemplarelor naparlesc mult mai des decat pisicile tinute in exterior din cauza diferentei de temepratura. Pisicile de interior sunt obisnuite iarna cu caldura, iar vara cu aerul mai racoros in cazul in care persoana care le detine are un aparat de aer conditionat . Aceste variatii de temperatura pot face ca pisica sa naparleasca aproape continuu. In timpul iernii, pisicile de exterior naparlesc doar in cazuri exceptionale.

Un alt motiv pentru care pisicile naparlesc sunt dereglarile hormonale, care afecteaza in special pisicile necastrate. Dereglarile hormonale la pisicile necastrate pot aparea si din cauza administrarii de pastile care sa opreasca „caldurile”. Acestea pot afecta atat pisicile de interior cat si pisicile de exterior.

De asemenea, pisicile mai pot naparli cand sunt stresate sau in cazul acordarii unei alimentatii necorespunzatoare.

Desigur, perioada de naparlire si cantitatea de par eliminat difera de la o rasa la alta. Pentru ca pisica sa depaseasca cu usurinta aceste perioade trebuie sa tii cont de cateva lucruri importante.

 

2 Asigura-i o alimentatie adecvata

 

O blana lucioasa si sanatoasa reflecta o alimentatie sanatoasa . Vei fi surprins de diferentele ce vor aparea in cazul in care vei hrani pisica corect. Pentru o blana frumoasa si sanatoasa, pisica trebuie sa beneficieze de alimente bogate in acizi grasi Omega-3 si Omega-6. Acesti acizi sunt intalniti in special in carnea de peste.

Incearca pe cat posibil sa-i dai pisicii tale peste cel putin o data la doua zile. Cel mai bine este sa cumperi peste si sa-l prepari acasa. Ii poti da pestele fiert sau fript, fara adaosuri de condimente. Desigur, poti opta si pentru conserve din comert, insa citeste foarte bine eticheta inainte de a cumpara produsul. Multe dintre conserve contin potentiatori de gust sau miros.

Citeste mai multe articole despre alimentatia pisicii:

 

3 Da-i suplimente de vitamine si acizi grasi

 

Pe langa o alimentatie sanatoasa, ii mai poti administra pisicii tale vitamine ce contin ulei de peste . Acestea pot fi achizitionate din unele Pet Shop-uri sau farmacii veterinare . Pe langa vitamine este indicat sa-i dai pisicii si minerale.

In cazul in care ai o pisica foarte mofturoasa, careia nu ii place pestele, poti cumpara ulei de peste. Acesta se va administra in cantitati mici, in hrana umeda a pisicii. In cazul in care doresti sa-i dai ulei de peste este recomandat sa consulti medicul veterinar, pentru a fi sigur ca faci alegerea potrivita. Totodata, medicul iti va spune ce cantitate de ulei ii poti da si cat de des.

 

4 Tunde blanita pisicii

 

Daca doresti sa nu mai simti efectele naparlirii, o metoda pe care o poti aplica este tunderea blanitei. Este indicat insa ca tunderea sa se faca doar in perioada calda. De asemenea, este indicat sa se evite tunderea unei pisici de exterior, deoarece blana o protejeaza de razele soarelui care ii pot provoca arsuri si totodata o ajuta la mentinerea temperaturii corpului.

Tunderea pisicii o poti face singur, acasa sau poti apela la un salon de cosmetica felina. Poti opta pentru a duce pisica la salon sau, in cazul in care aceasta devine agitatata cand este scoasa afara, poti apela la firmele care vin acasa. Preturile pentru tunsul pisicii incep de la 50 de RON si pot ajunge pana la 100 RON la unele saloane.

De asemenea, daca doresti sa tunzi pisica acasa, trebuie sa urmezi doar cateva reguli simple. Citeste mai multe detalii in articolul „Cum sa tunzi pisica acasa”.

 

5 Nu uita ca are nevoie de o ingrijire adecvata

 

In perioada naparlirii pe langa un regim alimentar echilibrat animalul mai are nevoie si de ingrijiri corespunzatoare. Parul care cade trebuie sa fie indepartat prin periere. In caz contrar acesta poate provoca iritatii ale pielii. Pisicile care nu beneficiaza de perieri regulate in aceasta perioada pot inghiti foarte mult par, lucru care va duce la eliminarea frecventa a ghemurilor de par.

De asemenea, unii crescatori recomanda ca in aceasta perioada pisica sa beneficieze de cel putin o imbaiere. Citeste mai multe despre imbaierea pisici in articolul „Cum sa-ti imbaiezi pisica”.
 

Sursa foto : www.wallpapers-diq.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea