Animale de companie

#motiv inclinare cap #inclinare cap #caini

Motivul pentru care cainii inclina capul in momentul in care un om le vorbeste

Cainii au o abilitate fascinanta de a interpreta limbajul uman, chiar daca nu pot intelege cuvintele in acelasi mod in care o fac oamenii. Unul dintre cele mai indragite gesturi ale lor, inclinarea capului atunci cand le vorbim, a starnit curiozitatea multor stapani de animale.

De ce fac asta si ce incearca sa ne transmita? Raspunsurile vin atat din observatii stiintifice, cat si din comportamente invatate, iar concluzia este una cat se poate de adorabila.

Potrivit specialistilor de la VCA Animal Hospital, atunci cand un caine isi inclina capul in timp ce ii vorbesti, nu este doar o reactie intamplatoare. Cainii folosesc acest gest pentru a arata ca sunt atenti si ca incearca sa inteleaga ce li se spune. Mai exact, ei analizeaza nu doar cuvintele rostite, ci si tonul vocii, expresiile faciale si miscarile corpului nostru.

Este bine cunoscut faptul ca patrupedele noastre pot identifica anumite cuvinte-cheie precum „plimbare”, „mancare” sau „parc”. Pentru a le recunoaste, ele trebuie sa fie foarte atente la sunete si la intonatie. Inclinarea capului este modul lor de a se concentra asupra mesajului transmis, incercand sa descifreze intentiile din spatele vocii.

Mai mult decat atat, pentru a ne intelege mai bine, cainii incearca sa ne urmareasca mimica. In acest scop, inclinarea capului le permite sa aiba o perspectiva mai buna asupra fetei noastre, mai ales daca au botul lung, care le poate obstructiona partial campul vizual.

Un alt aspect interesant subliniat de experti este ca forma capului si a botului joaca un rol esential in acest comportament. Cainii cu boturi mai lungi, precum golden retrieverii sau ciobanescul german, tind sa incline capul mai des pentru a compensa un unghi vizual mai limitat. In schimb, rasele cu boturi turtite, precum bulldogii sau Boston terrierii, nu simt la fel de des nevoia acestui gest, deoarece structura lor faciala le permite o vizibilitate mai buna direct in fata.

Acest mecanism poate fi comparat cu o demonstratie simpla: daca o persoana isi pune un pumn in fata nasului si incearca sa priveasca inainte, va observa ca este necesara o usoara intoarcere a capului pentru a vedea mai clar. In mod similar, cainii folosesc inclinarea capului pentru a depasi limitarile impuse de propria anatomie si a ne observa mai eficient fata si expresiile.

Pe langa explicatiile stiintifice, specialistii mentioneaza si un alt factor important: reactiile noastre la acest comportament. Fara sa ne dam seama, noi insine incurajam inclinarea capului prin recompense emotionale – fie ca este vorba de un ton bland, de o mangaiere sau de un zambet. Aceste gesturi pozitive functioneaza ca forme de intarire si ii determina pe caini sa repete miscarea.

Astfel, ceea ce noua ni se pare „dragut” devine un comportament repetat, invatat prin asociere. Cu cat un caine primeste mai multe reactii placute atunci cand isi inclina capul, cu atat este mai probabil sa o faca din nou.

In plus, inclinarea capului poate fi si o metoda de localizare a sunetului. Unii posesori de caini au remarcat ca animalele lor adopta acest gest cand aud zgomote indepartate, cum ar fi atunci cand vaneaza sau sunt in alerta. Prin aceasta miscare, cainii isi pozitioneaza urechile astfel incat sa capteze mai clar sursa sunetului, similar cu modul in care oamenii isi intorc capul pentru a auzi mai bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului