Animale de companie

#animale incalzire #animale iarna #pinguini imperiali #pestele de gheata #soparla europeana #macac japonez

Moduri neobisnuite prin care animalele supravietuiesc frigului

Temperaturile extrem de scazute si vantul care sufla cu putere sunt suficiente motive pentru ca iarna sa fie o problema reala pentru orice fiinta, inclusiv pentru necuvantatoare.  Cu toate acestea, animalele au dezvoltat abilitati de supravietuire uimitoare, cum ar fi sangele antigel sau "lenevitul" in izvoare termale. Iata cele mai ciudate modalitati de supravietuire a animalelor pe timp de iarna, potrivit Discovery.
 
 

Pinguinii imperiali

Pentru a supravietui iernilor antarctice, atunci cand temperaturile ajung la minus 45 de grade Celsius si vantul sufla cu viteze mari, chiar si de 180 de km/h, pinguinii imperiali stau grupati si se apleaca pe spate pentru a-si pastra caldura.

Suprafata exterioara a penelor pasarilor scade la temperaturi mai mici decat cele din aer. Astfel, cercetatorii spun ca penele reci ajuta pinguinii sa se incalzeasca in zilele fara nori prin procesul de convectie.

Pestii anti-inghet

Tot in Antarctica, traiesc mai multe specii de pesti care inoata in ape reci, de minus 2 grade Celsius. Pestele de gheata de aici s-a adaptat perfect vietii aspre in aceste ape, dezvoltand un fel de proteine antigel care ii curg prin sange si astfel il apara de inghet.

Soparla europeana

Ca si pestii de gheata, anumite reptile si specii de amfibieni si-au dezvoltat propriul mod genetic prin care pot face fata sezonului rece.

Astfel, ele isi maresc nivelul de glucoza si glicerol din sange, prevenind astfel formarea cristalelor de gheata si inghetul. Soparla europeana comuna (Lacerta vivipara) a dezvoltat, cu ajutorul mitocondriilor, chiar un mod de a produce energie chiar si atunci cand jumatate din corpul sau ingheta.

Macacul japonez

Spre deosebire de alte primate, macacul japonez traieste in nordul tarii, acolo unde temperaturile sunt mai mici. Intr-una dintre cele mai reci astfel de zone, valea Jigokudani din prefectura Nagano, un grup de astfel de primate a invatat sa se foloseasca de izvoarele termale din zona pentru a se incalzi pe timpul iernii.

Cercetatorii au observat ca aceste maimute se invata una pe alta, transmitandu-si astfel din generatie in generatie cunostintele. Prima documentare despre acest fenomen dateaza din 1965.




Sursa foto: 210countries.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare