Animale de companie

#pupile pisica #forma ochi pisicia #ochi pisica #pisici #animale de companie

Mister elucidat! S-a descoperit motivul pentru care pisicile au pupilele verticale

Te-ai intrebat vreodata de ce pisicile au ochii verticali si foarte subtiri? Misterul a fost elucidat! Iata motivul uimitor pentru care pupilele pisicilor sunt verticale si la ce le foloseste acest lucru.

Se pare ca forma pupilelor pisicilor le este foarte utila in timpul vanatorii, ajutadu-le pe feline sa se orienteze mai bine si sa calculeze cu usurinta distanta la care se afla prada, fata de ele.

Pupilele verticale alungite reprezintă o trăsătură comună a prădătorilor nocturni, potrivit livescience.com.

Martin Banks, cercetator la Universitatea Berkeley din California a efectuat un studiu pe un esantion de 214 specii de animale terestre pentru a descoperi daca forma pupilelor are legatura cu stilul de viata al animalelor.

Acesta, impreuna cu echipa sa a analizat forma pupilei fiecarei specii, in functie de stilul de viata al animalului (animale diurne sau nocturne) si obiceiurile culinare.

Acesta a descoperit ca in special animalele pradatoare precum felinele si serpii au pupilele verticale, cu precadere cele care obisnuiesc sa vaneze pe timp de noapte. Banks sustine ca acest lucru are legatura cu mecanica ochilui. Animalele de prada fiind nevoite sa aiba o vedere mult mai buna si sa poata calcula disptanta pana la prada cu usurinta, ca mai apoi sa poata sari cu usurinta asupra ei.

Exista doua modalitati prin care animalele de prada (printre care si pisicile) pot aprecia distanta, fata de vanat, fara a se misca. Creierul acestor animale este capabil sa compare distanta dintre doua imagini diferite, transmise de catre ochi. (Pentru a intelege cum functioneaza acest lucru, tine un creion in fata ochilor si focuseaza-te asupra lui, apoi inchide treptat cate un ochi pentru a vedea diferentele). Cea de-a doua metoda consta in capacitatea ochilor si a creierului de a vedea obiectele care se afla in fata si in spatele prazii, sub forma unor imagini blurate.

Potrivit cercetatorului Martin Banks, ochii pisicilor au forma ideala pentru a vizualiza cat mai bine prada.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului