Animale de companie

#zgarda electronica # zgarda strangulanta metalica # dresaj canin #dresaj

Mihai Nae, "dresorul vedetelor": Trusa de dresaj si corectiile in educatia canina

Dupa cum stim, dresajul trebuie sa fie bazat pe metode nonviolente si motivationale, insa trebuie sa luam in calcul faptul ca exista si asa-zisele ,,corectii” fara de care nu putem ocupa un loc fruntas in relatia ierarhica cu patrupedul nostru.

De ce avem nevoie de aceste corectii si cat de mult il pot afecta pe catel - sunt unele dintre cele mai frecvente interbari puse de catre proprietarii de caini. Corectia poate fi aplicata in mai multe moduri si folosind mai multe instrumente de dresaj.

Trusa de dresaj este formata din zgarda strangulanta metalica, zgarda de forta si zgarda electronica. Fiecare dintre acestea sunt instrumente inventate si omologate, ce ajuta la conditionarea cainilor in diferite situatii. Folosite corect, ele nu vor afecta sanatatea cainilor in nici un mod. Folosite incorect, pot strica posibilitatea ca acel caine sa mai lucreze vreodata de placere, deci sa inchida o poarta poate deschisa de o genetica foarte buna si de un ambient de crestere corect, lucru care ar fi foarte trist. O sa doresc sa vorbim si despre pauzele dintre sedinte si despre durata unei sedinte. O sedinta terminata la timp, in mod corect, va asigura reusita urmatoarei sedinte. De aceea nu putem mentiona cu exactitate durata sedintei, ci putem aproxima in functie de trasaturile de caracter manifestate de catre caine la evaluarea dinaintea inceperii dresajului.

Smuciturile de lesa sunt acceptate in dresaj, la fel ca si modul de corectie cu zgarda electronica, care ne da posibilitatea sa fie setata in functie de fiecare individ in parte.

Atentionarea cu piciorul, atingand piciorul stang din fata al cainelui sau a pliului din spate, este iarasi o metoda de corectie acceptata. Mana dresorului poate mima in partea laterala a coapselor sau a zonei capului o muscatura, aceasta nefiind considerata o maltratare fizica.

Greseli au fost facute de diversi stapani, care au optat pentru a lovi cainele cu usa cand acesta dorea sa iasa din incapere inaintea lor. Clar, aceasta varianta e trecuta la ASA NU.

Chiar daca nu este o metoda foarte agresiva, comparativ cu altele, este una care atrage consecinte si e bine sa nu fie practicata. Consecinta in acest caz a fost manifestarea agresiva a cainelui in momentul in care stapanii deschideau usa. Desi era vorba despre un labrador ciocolatiu, care ar trebui sa fi cel mai echilibrat din gama rasei labrador, acesta se manifesta agresiv.

Important - ce trebuie inteles este ca nu poti modela un caine doar vorbind cu el, dar nici prin violenta. Exista limite in corectie, asa cum exista limite si in recompensare.

Sursa foto: theurbanlist.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului