Animale de companie

#malamut de alaska #caini #animale #rase

Malamut de Alaska sau Alaskan Malamute

Malamutul de Alaska este un caine de talie mare. Initial, acesta era crescut pentru trasul saniilor. Deoarece este asemanator ca aspect cu Husky Siberian , aceste rase sunt adesea confundate de necunoscatori.


 

Istoric

 

Malamutul de Alaska este descendentul cainilor Mahlemuts, caini crescuti de triburile din Vestul Alaskai. Acei caini aveau un rol foarte imortant in viata oamenilor, ajutandu-i la vanatoare, transportandu-i dintr-un loc in altul sau ajutand la cararea obiectelor grele. Interdependenta dintre Mahlemut si oameni a favorizat prosperitatea ambelor specii, permitandu-le sa supravietuiasca in Cercul Arctic.

In timp, a aparut rasa malamut de alaska care a avut si inca mai are acelasi rol in viata oamenilor din Alaska. Recentele teste de ADN facute pe aceasta rasa au aratat ca Malamut de Alasjka este una dintre cele mai vechi rase de caini existente.

Acest caine nu a fost destinat pentru curse, dar cu toate acestea a fost adesea utilizat pentru a trage saniile incarcate cu hrana sau alte obiecte gospodaresti dintr-un sat in altul. Saniile erau trase de un grup de cel mult 4 caini.

In zilele noastre Malamutii de Alaska sunt inca folositi pentru trasul saniilor in transportul oamenilor sau al marfurilor. Unii dintre ei sunt special crescuti pentru concursurile de sanii trase de caini. Cu toate acestea, cei mai multi dintre cainii apartinand acestei rase sunt crescuti ca animale de companie .

 

Descriere

 

Cel mai adesea exista diferente in ceea ce priveste dimensiunile, intre un mascul si o femela. Cainii apartinand acestei rase pot ajunge la dimensiuni standard de:

  • 58 cm inaltime si 34 de kg femelele;
  • 63 cm si 39 kg masculii.

Cu toate acestea, pot fi adesea observati Malamuti care ajung pana la 41 de kg sau care sunt mai mici de 34 kg. Aceste diferente de greutate sunt penalizate in cadrul concursurilor.

Blana este scurta, deasa si prezinta un strat de subpar, specific raselor nordice. Malamutii au blana colorata in diferite nuante cum ar fi: gri cu alb, negru cu alb, roscat cu alb sau gri-albastrui cu alb.

Ochii sunt migdalati si colorati in diferite nuante de maro. Malamutii care au ochi albastri sunt descalificati din concursuri, deoarece provin din incrucisarea cu Husky.

Aspectul unui Malamut este compact si greoi. Cainele masoara mai multi centimetri in lungime decat in inaltime, spre deosebire de alte rase care au raportul dintre inaltime si lungime egal sau masoara mai multi centimetri in inaltime decat in lungime.

Principalul criteriu de jurizare al acestei rase intr-un concurs este capacitatea sa de a trage sania. In acest fel s-a descoperit ca puterea de tragere a unui Malamut este extraordinara.

In conformitate cu standardul rasei, coada Malamutului de Alaska este bine acoperita cu blana si este tinuta pe spate, in forma de semicerc. Sunt intalnite si exemplare care isi tin cozile spiralate, insa acest asect este penalizat. Coada spiralalta este specifica rasei Akita. Cand stau culcati, sunt adesea vazuti tinandu-si coada pe nas sau pe fata pentru a se incalzi. Urechile acestei rase sunt tinute in pozitie verticala.

 

Temperament

 

Acesti caini si-au pastrat conformatia genetica de a trai in cele mai crude conditii si implicit si-a adaptat comportamentul pentru a supravietui. Inteligenta si inventivitatea sunt comune rasei. Desi este inteligent, este considerat unul dintre cei mai greu de dresat caini. Cu toate acestea, daca antrenamentul este facut in asa fel incat sa fie amuzant pentru caine si sa nu se plictiseasca, orele de antrenament pot avea succes.

Malamutul este un caine amiabil cu persoanele straine. Accepta cu usurinta alte animale de companie, indiferent ca sunt caini, pisici sau pasari. Malamutii sunt potriviti pentru familile cu copii mici, acestia fiind foarte toleranti cu copiii.
Este considerat caine de familie, deoarece este foarte atasat de membrii familiei si adora compania oamenilor.

Este un caine energic. Daca este tinut in casa, se recomanda plimbarile lungi, pentru ca animalul sa-si consume energia. In caz contrar, acesta poate fi surprins alergand si sarind prin casa pentru a se juca, uneori distrungand obiectele decorative.

In timpul verii, pentru a se racori, lasa-l sa stea in cada sau intr-o piscina de copii, cu apa rece. In acest fel animalul isi va mentine temperatura corpului constanta. Daca acest lucru nu este posibil, se impune tunderea blanii.

In timpul iernii, Malamutii adora sa se joace in zapada.

In general sunt caini linistiti care latra rar. Acestia isi instiintreaza stapanul prin latrat atunci cand cineva intra in curte sau suna la usa. De multe ori cainele poate fi surprins facand „vocalize”. Acesta scoate sunete asemanatoare urletului lupilor, insa de scurta durata.

Cand este scos la plimbare, se impune sa fie tinut in lesa si sa poarte botnita.

 

Sanatate

 

Spre deosebire de alte rase de caini, Malamuti de Alaska nu sunt caini foarte bolnaviciosi. Acestia pot dezvolta rareori prebleme de sanatate precum:

  • Displazie de sold – este o malformatie a articulatiei coxofemurale. Aceasta are ca consecinta durerea, si artrita consecutiva
     
  • Cataracta – este caracterizata prin pierderea transparentei normale a cristalinului. Aceasta afectiune se poate produce la unul sau la ambii ochi.

 

Clima

 

Deoarece este o rasa invatata cu temperaturile foarte reci, nu este recomandat ca acesti caini sa fie tinuti in aer liber pe durata verii. Se impune ca animalul sa stea la umbra si sa aiba in permanenta apa rece la dispozitie.



Sursa foto : www.snowdogs.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare