Animale de companie

#curiozitati #reptile #testoase #broaste #animalute

Lucruri pe care nu le stiai despre broaste testoase

Stiai ca o broasca testoasa poate trai luni de zile chiar daca a suferit amputari grave? In timpul unui experiment, biologul italian pe nume Redi a scos creierul unei broaste testoase si, cu toate acestea, ea s-a miscat in spatiul destinat timp de inca 6 luni. Iata si alte curiozitati pe care nu le stiai despre broaste testoase :


1In anul 1937 a fost gasita pe coasta Cubei o broasca testoasa gigant, in varsta de peste 500 de ani si cu o lungime de 4 m.


2 Insula Aldabra din Oceanul Indian, declarata rezervatie naturala, este insula cea mai populata cu broaste testoase uriase. Aici vietuiesc peste 100.000 de broaste testoase cu dimensiuni foarte mari.


3  Cea mai grea broasca testoasa din lume la ora actuala este broasca testoasa pieloasa Luthul - Dermochelys Coriaceea, ce are o greutate de 700 kg si o lungime de 2-3 m.


4 Una din cele mai frumoase specii de broasca testoase este asa-numita „testoasa cu stele” - Testudo elegans, originara de pe coastele de rasarit ale Indiei. Carapacea ei are forma ovala, cu centrul boltit si prezinta desene sub forme de stele galbene, pe fond negru.


5  Exista specii agresive de broasca testoasa ce ataca si omul, nu doar animalele. Spre exemplu, broasca- vultur - Macroclemys temurinckii, originara din Golful Mexic ataca si oamenii.


6 Creierul broastei testoase are dimensiuni foarte mici si este putin evoluat insa organele de simt in schimb sunt sensibile, fiind capabile sa sesizeze imediat variatiile de lumina sau urmele foarte slabe de mirosuri.


7 Broastele testoase nu au dinti insa marginile maxilarelor superioare si inferioare sunt acoperite de teci cornoase si ascutite. Aceste animalute nu au fost intotdeauna lipsite de dinti, dovada constituind-o broastele testoase descoperite in Germania, care provin din triasicul superior si care aveau dinti.

 

8 Carapacea lor este formata din placi osoase suprapuse care in timp s-au solidificat. Carapacea foarte solida o protejeaza bine impotriva pradatorilor si serveste la inmagazinarea caldurii si la protectia organismului in cazul schimbarii bruste de temperatura.


9 Broasca testoasa are o rezistenta foarte mare la foame ce poate ajunge pana la 400 de zile.


10 Pot trai pana la 250 de ani. Pe vremuri numarul broastelor testoase era foarte mare, in principal datorita longevitatii ce le permitea existenta simultana a numeroase generatii.


11 Chiar daca are dimensiuni mici, o broasca testoasa poate prinde in gura o nuia sau o sfoara si poate sta atarnata de ea zile intregi.


12 Puterea de regenerare a broastelor testoase este impresionanta . In cazul in care carapacea le este arsa sau ranita profund, refacerea ei dureaza mai putin de doi ani.


13 Pe coastele din nord-est-ul Australiei vietuiesc broaste testoase gigant pe care bastinasii le folosesc la curse cu ocazia serbarilor traditionale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului