Animale de companie

#pisica #limbaj non-verbal #pui de pisica

Limbajul non-verbal al puilor de pisica

In viata ta si-a facut loc un nou prieten sub forma unui pui de pisica? Atunci trebuie sa stii ca el iti comunica nu doar prin mieunat ci si prin intermediul ochilor, urechilor, cozii, pozitiei corpului si chiar mirosului pe care il degaja. Limbajul pisicilor nu este cu nimic diferit fata de o limba straina: atunci cand vorbesti cu o persoana dintr-o alta cultura si asculti doar cuvintele, poti fi confuz. Dar daca ii analizeazi pozitia corpului si expresia fetei vei intelege mult mai clar ceea ce vrea sa iti transmita.

Desigur, aceste sfaturi sunt pur orientative, dar daca doresti un sfat medical sau sa iei legatura cu medic veterinar specializat in comportament felin, il poti gasi la clinica veterinara din Bucuresti, Supervet.

Intelegerea limbajului unui pui de pisica

Un pui de pisica isi foloseste diferitele parti ale corpului pentru a reusi sa comunice cu tine. Incearca sa urmaresti aceste semnale pentru a descifra corect mesajul. Exact ca in fotografiile acelea amuzante de pe retelele de socializare, un pui de pisica apeleaza la toate pozitiile corpului pentru a gestiona situatiile aparute.

Coada

Coada pisoiasului este unul dintre cele mai eficiente instrumente de comunicare. Modul in care acesta o tine iti poate oferi informatii despre starea lui la un anumit moment dat. Cand coada este ridicata in sus, ai de a face cu un pui multumit si increzator.

Atunci cand isi unduieste coada in jurul corpului inseamna ca se simte amenintat. Un alt lucru usor observabil este faptul ca volumul blanitei de pe coada se poate dubla atunci cand este inspimantat. Iar spre deosebire de ceea ce se stie in raport cu comportamentul unui caine, atunci cand un pui de pisica da din coada este clar ca ceva il deranjeaza. O data ce sentimentul de frustrare creste, miscarile vor fi si mai concret conturate, situatie in care este bine ca factorul perturbator sa fie oprit sau inlaturat deoarece se pregateste sa ataca.

Nu in ultimul rand, atunci cand puiul de pisica se uita fix la ceva si isi roteste usor varful cozii el este curios sau incantat. De exemplu, acest lucru se intampla in momentul in care urmeste de la geam o pasare.

Urechile

Pozitia urechilor unui pui de pisica este intotdeauna in concordanta cu starea sa de spirit. Deoarece treizeci de muschi sunt responsabili de modul in care este coordonata fiecare ureche, acestea pot fi rotite la 180 de grade sau chiar isi pot schimba forma. Cu siguranta exista diferente de la un pui de pisica la altul insa au fost identificate cateva aspecte comune:

  • Atunci cand este bucuros, relaxat sau multumit de o anumita persoana/situatie, urechile unui pui de pisica sunt tinute drept, usor inclinate in fata;
  • Urechile ciulite arata ca este in stare de alerta chiar daca pare ca doarme;
  • Urechile sunt indreptate in fata atunci cand este curios cu privire la un anumit lucru;
  • Un pui de pisica temator va avea urechile date pe spate, de-a lungul capului. Acest lucru se datoareaza faptului ca isi doreste sa isi protejeze urechile in cazul in care ar exista un conflict ce escaladeaza. De asemenea, evita contactul vizual.
  • Un pui de pisica ascultator isi va tine urechile precum aripile unui avion in timp ce unul ofensiv si le roteste spre interior si le indoaie. Evita sa superi un pui de pisica atunci cand are urechile rotite sau aplatizate.

Ochii

Si in cazul pisicilor, ochii pot fi considerati o fereastra ce reflecta ceea ce este in mintea lor. Urmareste, cu atentie, privirea puiului de pisica. Fiecare parte a ochiului transmite propriul mesaj. Acorda importanta suplimentara pupilelor (puntul negru din centrul irisului). Pupilele nu se dilata si contracta numai pentru a controla nivelul de lumina ci actioneaza si ca raspuns la emotii:

  • Pupilele contractate: un pisoi relaxat sau multumit isi va tine ochii pe jumatate deschisi, cu pupilele contractate;
  • Pupilele dilatate: atunci cand pisoiul tau are pupilele complet dilatate trebuie sa ii atunt deoarece este speriat, defensiv sau chiar se poate pregati sa atace;
  • Privirea fixa: atunci cand te priveste fix inseamna ca te provoaca;
  • Clipirea: atunci cand un pui de pisoi clipste intentionat, de mai multe ori, iti transmite ca te place si ca se simte confortabil in apropierea ta. Ii poti raspunde, clipind la fel. Asa se va forma o realtie de afectiune intre voi si va sti ca atunci cand ii clipesti se poate relaxa.

Intelegerea mirosurilor emanate

Pisicile si chiar puii de pisica isi marcheaza folosind feromonii din glandele localizate in barbie, tample, cultul buzelor si baza cozii. In cazul in care un pui de pisoi nu este castrat si devine matur din punct de vedere sexual (intre 6 si 9 luni), el poate incepe sa isi marcheze teritoriul cu urina. Pentru a preveni acest timp de comportament discuta un medicul veterinar pentru a stabili momentul cel mai bun pentru operatia de sterilizare. Totusi, pot exista situatii in care un pui de pisoi continua sa isi marcheze teritoriul, desi a fost sterilizat sau uneori poti avea un motan agresiv indiferent daca este sterilizat sau nu. Acesta este un mod prin care isi arata nemultumirea sau neacceptarea unor schimbari din mediul sau stilul sau de viata.

Comunicarea cu puiul de pisica joaca un rol important in realizarea unei conexiuni cu acesteia si intelegerea nevoilor si dorintelor ei. Urmareste-i miscarile si toate celelalte elemente non-verbale de comunicare pentru putea percepe mai usor mesajele pe care vrea sa ti le transmita.

Trebuie specificat faptul ca tu, ca proprietar iti cunosti animalul cel mai bine, iar daca observi modificari de comportament ce crezi ca ii poate pune viata in pericol animalului tau, nu ezita si contacteaza o clinica veterinara non stop.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea