Animale de companie

#leucemie #leucemie pisici #tratament leucemie pisici

Leucemia la pisici - simptome, prevenire si tratament

Leucemia (FelV) este un retrovirus care afecteaza pisicile si care, daca nu este depistat si tratat in timp util, poate fi letal. Boala reprezinta o forma de cancer a celulelor sanguine, numite limfocite.

Leucemia se transmite prin saliva infectata, urina infectata, lacrimi, fecale sau prin intermediul mamei gestante. In acelasi timp, leucemia se mai poate transmite prin muscatura infectata a unei pisici bolnave, prin transfuzii de sange, atingerea nasurilor, mancatul din aceleasi vase sau stranut.

Simptomele leucemiei la pisici

In cele mai dese cazuri, primul simptom de leucemie in cazul pisicilor este pierderea poftei de mancare. De asemenea, infectiile la nivelul pielii, infectiile tractului urinar si cailor respiratorii, bolile orale (stomatite, gingivite), convulsiile, oboseala, febra, pierderea in greutate, anemia, diareea sau icterul sunt alte simptome care anunta prezenta leucemiei.

Prevenirea leucemiei la pisici

In cabinetele veterinare se gasesc vaccinuri speciale care asigura protectia de 100% impotriva virusului FelV. Din pacate insa, in cazul unor pisici, vaccinul poate avea efecte secundare grave. Cel mai adesea au fost raportate tumori agresive in locul in care s-a facut injectia. Se pare ca acest tumori au aparut din cauza aluminiul continut, in cantitate foarte mica, de vaccinuri.

De asemenea, se recomanda sa limitezi contactul pisicii cu alte pisici, mai ales daca stii ca acestea sunt bolnave sau daca sistemul imunitar al felinei tale este scazut.

Nu uita ca este suficient ca pisica ta sa isi atinga nasul cu o alta pentru ca boala sa fie transmisa.

Tratamentul leucemiei la pisici

Primul vaccin impotriva leucemiei la pisici a aparut in anul 1995, iar in 2006, Departamentul de Agricultura din Statele Unite Ale Americii emis o cerere de ajutor de tratament pentru pisicile care sufera de leucemie. Acest tratament poarta numele de T-Cell Limfocite si s-au observat efecte adverse reduse, ceea ce inseamna ca toxicitatea medicamentului este scazuta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului