Animale de companie

#animale #rase #leonberger

Leonberger

Leonberger -ii si-au castigat reputatia in intreaga lume ca si caini de companie extraordinari. Leonberger-ii adora sa fie considerati membrii ai familiilor lor. Sunt caini incredibil de loiali si-si iubesc membrii familiilor lor fara a face vreo exceptie.
 
Leonberger-ii si-au castigat reputatia in intreaga lume ca si caini de companie extraordinari. Leonberger-ii adora sa fie considerati membrii ai familiilor lor. Sunt caini incredibil de loiali si-si iubesc membrii familiilor lor fara a face vreo exceptie.

 

 Istoricul si originea

 

Istoria Leonberger-ului este una a incertitudinilor si a speculatiilor. Exista nenumarate povestioare cu privirea la originea acestor caini impresionanti, niciuna confirmata in totalitate. Una dintre cele mai populare dintre aceste legende este cea care face referire la un barbat numit Heinrich Essig. La inceputul anilor 1800, Heinrich locuia intr-un mic orasel german numit Leonberger. Acest orasel avea o stema imperiala care infatisa un leu. Se spune ca Heinrich si-a propus sa creeze o rasa de caini care sa semene cu leul din emblema. Pentru a-si atinge scopul, el a imperecheat newfoundland-ul, St. Bernard-ul si ciobanescul de Pirinei creand astfel Leonberger-ul pe care il stim noi astazi. Bineinteles ca fondul genetic nu a putut fi determinat.

Pare-se ca Heinrich si-ar fi donat cainii altetelor regale ca imparateasa Elizabeth a Austriei, Napoleon al II-lea al Frantei, printul de Wales , imparatul Napoleon II, Bismark si regele italian Umberto. Imparateasa Elizabeth a Austriei a fost cea care a popularizat Leonberger-ul ca si rasa de companie. Multe dintre insemnarile de la sfarsitul anilor 1800 considerau Leonberger-ii ca fiind St. Bernarzi si Newfoundlanzi.

Cele doua razboaie mondiale au reusit sa decimeze populatia de caini de rasa pura. Majoritatea insemnarilor cu privire la programele de imperechere si selectie dinaintea celui de-al doilea Razboi Mondial au fost distruse; din acest motiv, stramosii exacti ai Leonberger-ului pot fi doar presupusi.

Primele cluburi ale Leinberger-ului au fost infiintate in anii 1890 in Germania. Tot in acea perioada au fost stabilite si multe dintre standardele de reproductie. Aceste standarde au fost schimbate dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, iar registrele de reproductie ale Leonberger-ilor au inceput sa fie tinute intr-o maniera foarte detaliata.

Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: FCI, KCGB, NKC, NZKC, ANKC, CKC, APRI, ACR.

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 

Leonberger-ii au blana dubla, care variaza in desime si lungime, dar este in general de lungime medie. Coloritul blanii poate fi intr-o varietate de nuante de maron, galben, auriu si rosu. Parul este moale si intr-oarecare masura ondulat, dar nu cret. Coada sa stufoasa este purtata in jos.

Leonberger-ul are urechile lungi si late, urechi care sunt ornate pe margini cu par de culoare maron inchis sau negru. Fata lui este usor cutata, avand o masca neagra si ochi blanzi si veseli. Masca nu trebuie sa depaseasca linia sprancenelor. Nasul si buzele sunt intotdeauna negre. Gatul este puternic, dar nu trebuie sa fie prevazut cu salba. Coama sa deasa ii da o infatisare de leu. La masculi, coama se dezvolta complet in circa 4 ani. Membrele sunt ciolanoase si musculoase, iar parul care le acopera este mai lung formand multiplii franjuri. Pintenii de la membrele posterioare trebuie amputati.

Considerat a fi o rasa gigant, talia Leonberger-ului poate intimida. Conformatia sa corporala este robusta, iar labele sunt rotunde si puternice. Ele sunt prevazute cu o membrana interdigitala care ii ajuta la inot. Cu toate acestea, o simpla privire in ochii lui caprui si blanzi va vor face sa intelegi ca aceasta rasa este doar fascinanta.

Leonberger-ul adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului de circa 74-80 cm la mascul si de 61-74 cm la femela si o greutate corporala in jur de 59-77 kg la mascul si de 45-59 kg la femela.

 

 Personalitatea

 

Leonberger-ii adora sa fie considerati membrii ai familiilor lor. Sunt caini incredibil de loiali si-si iubesc membrii familiilor lor fara a face vreo exceptie.

Acesti caini se poarta ireprosabil cu copiii. Sunt tandrii si relaxati, fiind usor de convins sa participe la jocurile care implica alergatul. Adora sa inoate, dar nu recupereaza obiectele prea bine. Acesti caini se ataseaza puternic de familiile lor si le place sa fie implicati in toate activitatile.

Leonberger-ii sunt caini de paza buni, latrand numai cand este necesar. Rareori, musca sau devin agresivi si aproape niciodata fara motiv.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Leonberger-ul se va adapta aproape oricarui mediu de viata. Sunt atat de adaptabili stilului de viata al familiilor lor incat chiar si locuirea intr-un apartament de bloc devine confortabila. Este relativ inactiv in interiorul caminului si va fi cel mai fericit daca-i puneti la dispozitie o curte de dimensiuni mari. Ei prefera climatele mai racoroase, adaptandu-se cu usurinta traiului mixt, atat afara cat si in casa, atata timp cat stapanii lor le sunt in preajma. Ei au tendinta de a fi un pic dezordonati, in special in ceea ce priveste hranitul si consumarea apei. Se inteleg bine cu copiii, precum si cu alte animale de casa .

 

 Dresajul

 

Dresarea Leonberger-ului este o placere mai ales ca lui nu-i face nimic mai multa placere decat sa-si multumeasca stapanul. Ei vor face aproape orice pentru dumneavoastra. Datorita temperamentului lor calm, Leonberger-ii sunt excelenti ca si caini de terapie.

 

 Aspecte particulare

 

Datorita taliei lor, Leonberger-ii au nevoie de un regim de miscare consistent pentru a preveni aparitia obezitatii. De asemenea, ei au o blana pretentioasa, astfel ca perierea zilnica este necesara pentru a o mentine moale si neincurcata. Urechile trebuie mentinute curate, la fel si dantura. Imbaiati-l numai atunci cand este absolut necesar. Leonberger-ul naparleste masiv si sezonier, astfel ca in aceste perioade este bine ca blana sa fie ingrijita, periata si pieptanata, suplimentar.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Leonberger-ul este un caine robust si rezistent, cu putine sensibilitati de ordin medical cunoscute. Dintre acestea, cu o frecventa crescuta, au fost semnalate urmatoarele:

  • torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
  • displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
  • panosteita este o inflamatie a oaselor lungi manifestata in timpul perioadei de crestere. Ea induce durere si schiopatura pana cand cainele se maturizeaza.
  • entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

 

Leonberger-ul este de asemenea predispus osteocondrozei, osteosarcomului, artritei si bolii Addison.

Speranta medie de viata a Leonberger-ului este de 8-10 ani.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare