Animale de companie

#laperm #pisici #animale #rase

LaPerm

LaPerm este o rasa de pisici originara din SUA. Din punct de vedere genetic rasa este unica. Ea nu seamana cu nicio alta rasa de pisici cu parul carliontat. Rasa captiveaza prin personalitatea ei foarte blanda si in acelasi timp prin aspectul deosebit al blanitei.

 

Istoric

 

Prima pisica care prezenta mutatiile genetice ale LaPerm a fost nascuta in 1982 la o ferma din Oregon. Una dintre pisicile pe care doi fermieri, Linda si Richard Koehl le detineau, a dat nastere unui pisoi lipsit de par. Pe masura ce crestea, puiului a inceput sa-i creasca o blana carliontata si pufoasa. Pisoiul a fost botezat Curly. Cand a crescut, Curly s-a imperecheat cu pisicile din vecinatate si a dat nastere la randul ei unor pui identici.

Cand lumea a inceput sa puna intrebari in legaura cu pisicile de la ferma, Linda a inceput sa faca cercetari si a realizat ca are niste pisici asemenatoare cu cele din rasele Rex, care au toate parul carliontat. Aceasta a dus cateva pisici la o expozitie pentru a primi niste raspunsuri de la crescatori, membrii juriului si expozanti. Toti i-au spus ca are niste exemplare unice. Cativa crescatori din SUA i-au acordat sprijinul lor pentru a creste aceasta noua rasa de pisici.

Linda a decis sa numeasca aceasta rasa LaPerm. In traducere LaPerm inseamna par ondulat sau par cret .

 

Caracteristici fizice

 

La Perm este o pisica de talie medie. Corpul este musculos si atletic. Picioarele sunt lungi si puternice. Capul de marime medie, prezinta contururi rotunde. Urechile sunt mari si rotunjite la varfuri. Ochii sunt medii ca marime, migdalati si expresivi. Cel mai frecvent acestia sunt intalniti in nuante de verde sau galben. Coada este lunga si foarte stufoasa.

Rasa este unica prin blana sa carliontata si in acelasi timp lunga. In zona burtii, a gatului si la baza urechilor, blana este mai creata decat in restul corpului. In ciuda aparentelor, blana este extrem de moale si de pufoasa. Toate culorile si combinatiile acestora sunt acceptate.

La natere puii au blana foarte scurta si ondulata. Exista insa si exemplare care se nasc fara par, acesta crescand mai tarziu; de obicei dupa varsta de 2 saptamani.

Sursa: www.cat-breed-info.com

 

Temperament

 

LaPerm este o pisica cumpatata, fara a avea comportamente care duc la extreme, cum sunt alte rase.

O pisica LaPerm este afectuoasa, cautand in permanenta compania oamenilor din jur. Este activa, insa LaPerm se resemneaza rapid daca stapanul nu are chef sa se joace cu ea si se aseaza langa el.

Unei pisici LaPerm ii place foarte mult sa se alinte. Aceasta poate fi adesea surprinsa facand semn cu labuta pentru a fi mangaiata sau pentru a cersi atentie.

Este in schimb o pisica foarte curioasa, dorind sa fie in permanenta la curent cu ceea ce se inampla in jurul ei.

 

Sanatate

 

Nu au fost raportate probleme de sanatate specifice rasei.

Speranta de viata a unei pisici LaPerm este de 13-15 ani.

Sursa foto : www.cat-breed-info.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea