Animale de companie

#rase de pisici #pisici #rase

Javaneza

Javaneza este o rasa de pisici asemanatoare Siamezei. Acestea doua rase se disting insa prin lungimea blanii: Siamezele au blana scurta iar Javanezele au blana lunga.

 



Istoric

 

Pisicile din rasa Javaneza au ca stramosi pisicile Siameze, Balineze si Colorpoint Shorthair. Rasa a fost dezvoltata de crescatori care au dorit sa combine calitatile Siamezei cu cele ale Balinezei si Colorpoint Shorthair, pentru a obtie o pisica asemanatoare Siameziei, insa cu o blana lunga si un colorit deosebit. Rezultatele au fost uimitoare. Puii semanau foarte mult cu pisicile din rasa Siameza , insa aveau o blana mai lunga si un colorit divers fata de cel al Siamezelor.

Pisicile din rasa Javaneza au fost recunoscute oficial de CFA in anul 1987.

 

Caracteristici fizice

 

Javaneza este o pisica de talie medie. Corpul acesteia este alungit, zvelt si elegant. Picioarele sunt subtiri, inalte si musculoase. Picioarele din spate sunt putin mai inalte decat cele din fata. Acestea se termina cu labute mici, ovale si delicate. Coada este lunga, subtire si acoperita de un strat lung si des de blana.

Corpul pisicii este acoperit aproape in totalitate de o blana de lungime medie, exceptie facand coada, unde blana este lunga. Spre deosesbire de alte rase, Javaneza are un singur strat de blana. Aceasta are un aspect lucios iar la atingere este matasoasa. Odata cu inaintarea in varsta coloritul blanii acestei pisici se inchide la culoare. Ca si in cazul Siamezelor sau Balinezelor o pisica din rasa Javaneza are corpul alb sau crem deschis si extremitatile - coada, picioarele si zona capului - mai inchise la culoare. Acestea pot fi intalnite in nuante precum crem, maroniu -roscat, ciocolatiu, gri sau negru.

Capul de dimensiuni medii este alungit, avand o forma ovala. Urechile sunt inalte, largi la baza si usor rotunjite la varf. Ochii sunt migdalati si au o dimensiune medie, de culoarea albastra.

 

Temperament

 

Personalitatea Javanezei este similara cu cea a Siamezelor si Balinezelor. Javaneza este activa, jucausa, inteligenta si afectuoasa.

Aceste pisica prefera sa-si petreaca timpul alaturi de familie. Nu va rata nicio ocazie de a toarce si a se ghemui in bratele stapanului. Javaneza se adapteaza cu usurinta in functie de programul stapanului.

In general nu este o pisica galagioasa, insa in functie de ceea ce isi doreste atunci cand miorlaie floseste tonalitati diferite. In acest fel, un proprietar al unei Javaneze isi poate da seama cu usurinta ce doreste aceasta.

Javaneza este o pisica inteligenta. Aceasta poate invata cu usurinta ce lucruri ii sunt permise si ce lucruri nu. Cu putina rabdare pisica poate fi invatata sa asculte comanda „Aport”.

Este o pisica activa si are in permanenta nevoie de atentia stapanului. Javaneza adora sa se joace atat cu jucariile ei preferate cat si impreuna cu familia.

 

Sanatate

 

Nu au fost raportate probleme de sanatate specifice rasei.

Speranta de viata a unei Javaneze este de 10-13 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea