Animale de companie

#pasari #animale #papagal #pasare #lectii #vorbire

Invata-ti papagalul sa vorbeasca

Daca vrei ca pasarea ta sa invete sa vorbeasca, este necesar sa-i acorzi atentie zilnic si sa ai multa rabdare, pana ce va invata sa rosteasca primele cuvinte . Indiferent de specia pe care o detii, nu uita ca pe papagali trebuie sa-i inveti sa vorbeasca la fel ca pe copii, repetand cuvintele pana le retin si le pot spune clar.

Papagalul African cenusiu este unul dintre cei mai cunoscuti papagali vorbitori, insa si celelalte specii de papagali (Ara, Cacadoo, Nimfele si chiar Perusii) pot invata foarte usor sa vorbeasca. Pentru aceasta este necesar insa sa ai foarte multa rabdare si sa-i dedici cateva minute din timpul tau liber.

Este indicat ca un papagal sa inceapa „lectiile” in jurul varstei de 4-6 luni. Cu cat papagalul este mai in varsta, cu atat va invata sa vorbeasca mai greu. Este important sa stii ca nu exista o perioada fixa de invatare, depinde de fiecare in parte. Exista, de asemenea, posibilitatea sa nu invete deloc sa vorbeasca.

Iata cativa pasi simpli pe care sa-i urmezi daca vrei ca pasarea ta sa vorbeasca:

1. Stabileste-i un program zilnic. La inceput este de ajuns o sedinta de 5 minute seara, inainte de culcare, urmand ca acestea sa creasca treptat la o durata de 10-15 minute zilnic. De asemenea, poate creste si numarul de sedinte la doua sau chiar trei pe zi, in functie de timpul pe care i-l poti acorda.

Nu uita sa iti saluti pasarea de fiecare data cand vii acasa sau in fiecare dimineata cand te trezesti.

2. Creaza-i un mediu linistit. Este foarte important ca in timpul sedintelor pasarea sa nu fie tentata sa faca altceva sau sa ii fie distrasa atentia de diferite zgomote si/sau obiecte. Scoate pasarea din colivie si tine-o pe deget in fata ta, asigurandu-te in acelasi timp ca poate vedea miscarea buzelor tale si poate intelege clar ceea ce-i spui.

3. Repetitia, mama invataturii. Pentru inceput alege un cuvant simplu, pe care sa i-l repeti pana il va invata. Deoarece papagalii pronunta rapid cuvintele, asigura-te ca le intelege foarte bine. Lungeste silabele cuvantului: „Paaaacoooo”, ”iiiuuubiiii” etc.

Un studiu a aratat ca papagalii prefera cuvintele ce contin litera „r” si pot asocia numite sunete cu anumite miscari. De exemplu, daca vrei ca pasarea ta sa invete sa pronunte cuvantul „jos” lasa mana in jos in timp ce-i repeti cuvantul.

De asemenea, poti repeta cuvantul pe care vrei sa-l invete si in afara sedintelor, insa nu exagera, deoarece pasarea s-ar putea plictisi.

Nu uita sa te porti cu papagalul tau la fel cum te-ai purta cu un copil care abia incepe sa vorbeasca.

4. Putin si bine. Invata pasarea sa rosteasca un singur cuvant. Abia dupa ce-l pronunta bine, poti trece la urmatorul. Daca vrei ca pasarea sa invete mai multe cuvinte odata, este posibil sa obtii rezultatul opus si anume ca pasarea sa refuze sa pronunte cuvintele.

5. Incurajari, laude si recompense. Nu uita sa-ti incurajezi pasarea sa pronunte cuvantul pe care vrea sa-l invete, cu atat mai mult atunci cand vezi ca aceasta se chinuie sa-l pronunte corect. De asemenea, este foarte important sa-ti lauzi pasarea si sa o recompensezi cu o gustare care-i place, atunci cand aceasta este atenta si invata un cuvant.

Ce sa nu faci:

1.Daca vrei ca pasarea sa invete sa vorbeasca, nu o invata sa fluiere. Odata ce pasarea invata sa fluiere, aceasta nu va mai invata sa vorbeasca.

2.Nu rosti de fata cu papagalul tau, cuvinte pe care nu vrei sa le invete. Daca totusi pasarea a invatat anumite cuvinte, descurajaz-o sa le foloseasca ignorand momentele in care le pronunta si laud-o atunci cand pronunta cuvintele permise.

3.Nu tipa si nu lovi papagalul daca refuza sa invete sa vorbeasca. Nu toti papagalii vor invata sa vorbeasca.

 

ATENTIE! Unele pasari repeta ceea ce le inveti cand nu esti de fata. Vor repeta astfel pana cand vor putea pronunta corect, apoi iti va arata noul sau talent.

 

Alte articole care te-ar putea interesa:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului