Animale de companie

#caini #studii #cercetari #animale #inteligenta animalelor

Inteligenta unui caine este echivalenta cu cea a unui copil de doi ani?


Un studiu realizat de cercetatorul Stanley Coren releva faptul ca inteligenta cainilor este echivalenta cu cea a copiilor in varsta de 2 ani. Cainii pot intelege peste 150 de cuvinte, au capacitati emotionale si pot gandi.


Cainii pot invata aproximativ 165 de cuvinte, semne si semnale, dar pot ajunge si la performanta de a intelege 200 de cuvinte, precum Rico (un Border Colie ) unul dintre cainii care au fost supusi acestei cercetari. „Evident ca nu vom reusi sa purtam o conversatie cu un caine, dar la fel ca si copiii in varsta de doi ani, cainii inteleg cuvintele”, adauga profesorul Stanley Coren.

De asemenea, studiile arata ca au notiuni de baza din aritmetica, pot invata sa numere pana la 5 si stiu sa adune 1+1.

Intr-un test de aritmetica, cainii privesc cum mai intai un os si apoi inca un os sunt coborate dupa un ecran. Cand ecranul este indepartat, cainii, daca stiu aritmetica elementara (1+1=2), se vor astepta sa vada doua oase. Insa cercetatorul care intreprinde experimentul ascunde un os, sau mai adauga pe furis inca un os, astfel incat rezultatul final este 1, respectiv 3 oase. "Le dam ecuatii gresite gen 1+1=1 sau 1+1=3", spune Coren. Rezultatele experimentelor arata cu precizie ca cainii "se prind". Cainii sunt surprinsi de rezultat si se uita indelung. Aceste studii arata ca cainii au notiuni elementare de aritmetica si ca pot numara pana la 4 sau 5.

„Cand li se arata o ecuatie gresita, spre exemplu 1+1=1 sau 1+1=3, canii sunt surprinsi si se uita la ea pentru o perioada lunga de timp, la fel cum ar face si un copil”, spune Stanley Coren.

Aparent, unul dintre caini a invatat chiar sa „citeasca”. Stanley Coren a relatat cazul unui caine care este capabil sa sorteze scrisorile de la posta, adresate catre doua fete: una dintre ele avand un nume scurt, iar cea de-a doua un nume lung. Stapanul cainelui considera ca animalul stie sa „citeasca”, deoarece poate face diferenta intre doua nume de diferite marimi.

Cercetatorii au mai realizat ca un caine este capabil sa gandeasca si sa rezolve singur anumite probleme. Inainte se credea ca acest lucru il pot face numai oamenii sau maimutele. In urma descoperirii, Stanley Coren este de parere ca aceste animale pot rivaliza cu papagalii sau primatele in ceea ce priveste nivelul de inteligenta.

La fel ca si copiii in varsta de doi ani, cainii pot simti emotii ca: frica, suparare, fericire sau dezgust dar nu si sentimentul de vinovatie. Oamenii nu sunt capabili sa simta starile de vinovatie pana la varsta de 4 ani. Ceea ce oamenii credeau ca este vinovatie la caini, dupa ce au facut ceva rau, nu este de fapt decat frica.

Desi cainii isi dau seama cand sunt tratati corect, ei nu au totusi si conceptul de "egalitate". Coren aminteste de un experiment in care cainii primeau o recompensa pentru "a da labuta". Cand un caine primea o recompensa si celalalt nu, cainele nerasplatit nu voia sa mai dea labuta si evita contactul vizual cu trainerul. Insa daca unul dintre caini primea ca recompensa o bucata de friptura in timp ce celalalt primea o bucatica amarata de paine, in majoritatea cazurilor cainii nu pareau sa bage de seama inegalitatea dintre recompense.

De asemenea, cainii sunt capabili sa pacaleasca alti caini sau chiar pe oameni si pot visa, lucru demostrat prin miscarile pe care le fac in timp ce dorm.

Cei mai destepti caini

Pentru a crea o lista cu cei mai destepti caini, Stanley Coren a colectat informatii despre comportamentul a aproximativ 200 de caini inscrisi la cursurilor de dresaj din Statele Unite si Canada. Acesta a scris o lista cu cei mai destepti caini, in ordinea IQ-ului lor:

1. Border Colie
2. Pudel
3. Ciobanesc German
4. Golden Retriever
5. Doberman
6. Shetland Sheepdog
7. Labrador Retriever

In capatul listei Coren a inclus rasele: Baset Hound, Afgan Hound, Bulldog, Beagle si Basenji (un caine de vanatoare).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare