Animale de companie

#corb #pasari #esop #cercetari #fabula #inteligenta animalelor

Inteligenta pasarilor a depasit asteptarile oamenilor de stiinta

Fabula lui Esop, in care o cioara foloste pietrele pentru a ridica nivelul apei dintr-un urcior pare sa devina realitate. Un studiu recent arata ca o ruda a acesteia – un corb – s-a folosit de aceeasi metoda pentru a putea ridica nivelul apei dintr-un pahar foarte ingust. "Ceea ce pana acum am crezut ca este doar fictiune s-a dovedit a fi realitate cognitiva", au spus cercetatorii.


Experimente trecute au aratat ca atat ciorile cat si corbii sunt pasari „foarte inteligente si in multe cazuri rivale ale maimutelor in ceea ce priveste capacitatea lor de a rezolva problemele”, conform spuselor lui Cristopher Bird - profesor al Universitatii Cambridge din Anglia.


La fel de destepte precum primatele?


In ultimii ani, s-a descoperit ca urangutanii sunt capabili sa se foloseasca de apa pentru a ajunge la o arahida care se afla pe fundul unui vas ingust. Punand apa in vas, maimutele au putut ajunge la arahida. Nathan Emery, om de stiinta si psihologist comparativ al universitatii Mary Queen din Londra, afirma ca experimentul a fost o provocare pentru a vedea daca si corbii pot face acelasi lucru ca si maimutele.

Diferenta dintre fabula lui Esop si acest experiment o face doar scopul ciorilor de a ridica nivelul apei. In timp ce pasarea din fabula vrea sa ajunga la apa pentru a-si potoli setea, corbul folosit de cercetatori doreste doar sa ajunga la viermele care pluteste deasupra apei.

Corbul a fost lasat mai intai sa cerceteze paharul. Dupa ce a observat ca nu poate ajunge la vierme, cercetatorii au pus langa pahar cateva pietre. Pasarea a pus pe rand cate o piatra in pahar, verificand de fiecare data nivelul apei pana cand acesta a crescut suficient pentru ca a ajunge la vierme. Odata ce si-a atins scopul, a incetat sa mai adauge pietre in pahar.

„Am descoperit ca in multe cazuri corbii se descurca la fel de bine sau chiar mai bine la aceste teste, comparativ cu maimutele”, a spus Nathan Emery pentru LiveScience.

In ciuda faptului ca au facut fata cu succes testului si au dat dovada de capacitati nebanuite, nu au fost vazuti corbi care sa se foloseasca de unelte in mediul lor natural.

De mentionat este faptul ca, inainte de experiment, corbul nu mai folosit pietre drept unelte si nici nu a fost pus in situatia de a bea apa dintr-un vas ingust. Oamenii de stiinta doresc, ca in viitor, sa supuna corbii si altor teste similare pentru a vedea cum se descurca.


Copiii pot face acelasi lucru?


Cercetatorii nu numai ca vor folosi si alte specii de pasari precum gaita, dar vor sa supuna si copii unor teste similare, pentru a vedea care se descurca mai bine in folosirea uneltelor.

„Nu stiu daca oamenii sunt capabili sa faca acelasi lucru fara a avea cunostinta despre proprietatile apei sau ale pietrei. De aceea dorim sa supunem si copii acestui test”, declara Nathan Emery.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului