Animale de companie

#ingrijire #scorpion #teraariu #naparlire #insecte #arahnide #animale exotice #animale de companie #temperatura #umiditate #amenajarea terariului #manipularea #venin #veninos #hrana

Ingrijirea scorpionilor


Daca iti plac animalele exotice poti sa iti iei pe post de animal de casa un scorpion. In magazinele din Romania vei gasi specia Euscorpius carpathicus. Cresterea lui, insa, va insemna o mare responsabiliate.

1 Terariul

Este recomandat ca scorpionul sa stea intr-un terariu din plastic sau din sticla. Daca ai un scorpion de maxim 3 cm, este suficient sa-i cumperi un terariu de 20 cm. Pentru cei care ajung la dimensiuni de 10 cm sau mai mult(cum sunt cei din specia Heterometrus spp), este de preferat un terariu de minim 40 cm.

Nu este recomandat sa tii mai multi scorpioni intr-un terariu deoarece se pot manca intre ei. Este foarte cumoscut „canibalismul” la specii precum Centruroides spp si Heterometrus spp. De asemenea, daca ai o femela cu pui, muta masculul intr-un alt terariu deoarece acesta va manca puii.

Nu uita sa tii mereu terariul acoperit. Daca ai si copii prin preajma, este indicat ca acesta sa aibe si o incuietoare pentru a preveni accidentele.

Tine terariul la umbra sau intr-un loc racoros. Scorpionilor nu le place sa stea la soare. Pana si speciile de desert se feresc de soare. Ei stau adapostiti in vizuina pe timpul zilei si ies abia dupa ce apune soarele.

2 amenajarea terariului

Pune in terariu un substrat din fibra de cocos, de pamant de flori (netratat) amestecat cu turba sau cu nisip, in functie de specia scorpionului. Substratul este bine sa aiba de circa 10 cm inaltime. Fibra de cocos o gasesti in PetShop-urile specializate in reptile. Odata pus substratul, poti decora casa scopionului dupa gust, folosind diverse pietre, scoarta de copac, coaja de la nuca de cocos, sau chiar un vas ceramic pentru flori.

Ii poti decora locuinta cum iti place tie, insa este foarte important sa nu uiti de nevoile lui.

Ai grija la pozitionare pietrelor! Daca le pozitionezi prea aproape una de alta e posibil ca atunci cand va dori sa se ascunda sa ramana intepenit. Aseaza pietrele astfel incat sa poata trece cu usurinta printre ele.

3 Temperatura

Incearca sa ii asiguri un climat adecvat. Daca ai un scorpion de desert temperatura din terariu este bine sa fie cuprinsa intre 20o si 35o C, pe cand un scorpion din regiunile tropicale are nevoie de o temperatura de 20-30o C.

Este recomandat sa ai un termometru in terariu, pentru a supraveghea in permanenta temperatura.

4 Umiditatea

Scorpionii din zonele tropicale au nevoie de o umiditate mai ridicata 70-75%, pe cand scorpionii de desert au nevoie de o umiditate de 50-55%.

Pentru a mentine substratul umed, nu uita sa pulverizezi zilnic cate putina apa. Poti face asta cu ajutorul unui pulverizator pentru flori. Ai grija insa ca acesta sa nu fi avut inainte substante chimice care ii pot face rau scorpionului.

Fii atent la substrat! Daca acesta prezinta urme albe de mucegai, inseamna ca il uzi prea mult!

5 Iluminarea terariului

Daca doresti iluminarea terariului, ai grija ca lampa de iluminare sa nu emita foarte multa caldura. De asemenea, nu este indicat sa folosesti o sursa de iluminat puternica deoarece scorpionul va avea tendinta sa se ascunda toata ziua si daca nu va avea unde poate fi foarte stresant.

6 Hranirea

Unul dintre cele mai interesante momente este sa observi cum scorpionul vaneaza si apoi mananca hrana.

Metoda de vanatoare difera de la o specie la alta si de la un individ la altul. Unii prefera sa astepte pana ce hrana ajunge la ei pntru a o vana, pe cand altii prefera sa o urmareasca prin terariu.

Scorpionii mari pot fi hraniti cu greieri sau viermi de faina. De asemenea, o hrana mai mare decat ei poate fi un meniu bun. Ii poti oferi lacuste, paienjeni , insecte mai mari (de exemplu gandaci), soparle mici si soricei.

In schimb, scorpionii mici vor fi hraniti cu pui de greier, viermi de faina. Scorpionii hraniti cu greieri sunt sanatosi si nu vor face niciodata mofturi cand vine vorba de mancare.

Pentru speciile care se misca incet, precum Pandinus Imperator, este recomandat sa indepartezi picioarele insectelor sau sa le pui in frigider pentru a le incetini miscarile.

7 Manuirea

Scorpionilor nu le place sa fie manuiti. Sunt animale ce nu pot fi imblanzite sau dresate. Nu te astepta sa stea sa-l mangai sau sa te joci cu el.

Nu uita ca scorpionii sunt veninosi, si spre deosebire de tarantule, muscatura unui scorpion poate fi fatala. Multe dintre speciile de scorpioni sunt identificate gresit de cei de la care il achizitionezi si este foarte posibil sa ai un scorpion mult mai veninos decat crezi.

Cu cat scorpionul este mai mare, cu atat este mai putin potent veninul sau, insa exista si exceptii de la aceasta regula.Nu uita insa ca scorpionul are si clesti. Ciupitura acestora poate fi extrem de dureroasa.

Totodata gandeste-te si la scorpion, daca-l scapi, acesta se poate rani grav si nu-i mai poti face nimic pentru a-l salva.

8 Naparlirea

La fel ca si tarantulele, scorpionii au un exoschelet , iar pentru a creste acestia trec printr-un proces de naparlire .

Un semn al inceperii procesului de naparlire este lipsa poftei de mancare care poate fi de la cateva zile la cateva luni inainte ca acest proces sa inceapa. De asemenea, unii scorpioni pot sta nemiscati o zi intreaga inainte ca naparlirea sa aibe loc sau se vor ascunde in viziuna.

Odata ce observi unul dintre aceste semne, indeparteaza orice sursa de hrana din terariul animalului tau si creste nivelul umiditatii. Un mediu uscat poate provoca dificultati in procesul de naparlire.

Naparlirea dureaza de la cateva ore la scorpionii mici, pana la 12 ore la scorpionii mari. Dupa ce procesul se va incheia, va mai dura ceva pana ce scorpionul va putea sa manance din nou.

Evita orice contact cu scorpionul in timpul naparlirii si dupa aceasta, pana i se intareste noul exoschelet, deoarece poate fi foarte periculos pentru animalul tau.

Este bine sa nu intervii in procesul de naparlire. Totusi, daca are dificultati la naparlire poti sa il ajuti. Trage usor, cu ajutorul unei pense, vechiul exoschelet. Daca exista locuri unde vechiul exoschelet a fost „prins” aplica o solutie de glicerina diluata in putina apa. Ai grija sa nu-l ranesti deoarece pierderea de sange la scorpioni poate fi fatala.

Scorpionul poate fi hranit din nou abia dupa ce isi recapata vechile culori si incepe sa umble prin terariu.

 

Alte articole care iti pot fi utile:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea