Animale de companie

#iepuri #ingrijire iepure #gestatie iepure

Ingrijirea corecta a iepurelui gestant

Desi un iepure gestant nu are prea multe nevoi speciale, in momentul in care ai aflat ca acesta va avea pui ar fi bine sa iei cateva masuri de precautie, atat pentru siguranta animalului, cat si pentru confortul tau.


Nu brusca iepurele


Pentru ca perioada de sarcina sa fie una cat mai sigura, pentru bunastarea animalului tau de companie, dar si pentru cea a puilor, ar fi bine sa manevrezi iepurele cu mai multa grija decat de obicei. De asemenea, nu lasa iepurele sa stea in frig, in curent sau in compania unor animale bolnave.

Acorda mai multa atentie igienei animalului. Spala mai des cusca acestuia, dar si bolurile pentru apa si mancare.


Du iepurele la veterinar


In momentul in care descoperi ca iepurele este gestant, vizita la medicul veterinar este obligatorie. Acesta poate recomanda anumite suplimente si ii poate face o analiza de sange pentru a determina daca exista carente, care pot fi suplinite prin alimentatie si medicamente.


Imbunatateste-i alimentatia


Dincolo de suplimentele recomandate de catre medicul veterinar (daca este cazul) trebuie sa oferi iepurelui mai multe alimente bogate in vitamine. Ar fi bine ca iepurele sa consume mai multa iarba proaspata, mere, morcovi, telina, castraveti, salata verde, patrunjel etc.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa elimini definitiv mancarea speciala achizitionata din pet shop.


Pregateste spatiul iepurelui


Trebuie sa stii ca gestatia iepurelui dureaza intre 31 si 33 de zile, motiv pentru care este indicat sa organizezi spatiul in care va sta iepurele cu puii. Ai nevoie de o cutie de plastic (pe care o gasesti in pet-shopuri), cu o bucata groasa de bumbac, pe care animalele sa stea confortabil. Este recomandat sa asezi aceasta cutie intr-un spatiu cat mai retras, ferit de soare puternic, de frig si umiditate. De asemenea, dupa nastere, iepuroaica are nevoie de liniste. In ciuda faptului ca este tentant pentru toata lumea sa vada puii, ar fi bine ca in primele zile animalele sa fie protejate si ferite. De preferat este sa fie o singura persoana care sa se ocupe de hrana si nevoile animalelor. Abia dupa 2 - 3 zile poti incepe sa expui animalutele si celorlalti membrii ai familiei sau prietenilor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului