Daca te hotarasti sa-ti iei ca animale de companie broscute testoase, este bine sa stii ca acestea cresc foarte repede, atingand la maturitate pana la 30cm in diametru si daca sunt ingrijite corespunzator pot trai pana la 70-75 de ani.
Cele mai populare broaste testoase sunt testoasele de Florida(Trachemys Scripta Elegans), cunoscute si sub numele de broasca testoasa cu tample rosii. Aceasta denumire vine de la petele de culoare rosie de pe tamplele lor.
Testoasele de Florida, hiberneaza in anotimpul rece, insa daca sunt tinute in captivitate vor fi active pe tot parcursul anului.
1Amenajarea acvariului si ingrijirea lui
Deoarece aceste animale cresc destul de mult, asigura-te ca vor avea destul spatiu in acvariu pe masura ce vor creste, sau schimba-le acvariul treptat.
Broastele testoase cu tample rosii sunt semi-acvatice petrecandu-si timpul atat pe uscat cat si in apa. Din acest motiv este recomandat sa le amenajezi acvariu in asa fel in cat sa poata innota da sa poata sa iasa si pe uscat cand doresc.
Amenajeaza partea de uscat a acvariului folosind pietre netede si/sau bucati de lemn(acestea pot fi atat fixe cat si plutitoare). Nu folosi pietris, deoarece broasca il poate inghiti si se poate imbolnavi.
Incalzeste partea de uscat a acvariului cu o lampa cu neon. Plaseaza sursa de lumina deasupra pietrelor sau a lemnului. Pentru ca testoasa ta sa asimileze bine calciul si alte vitamine din mancare, este indicat sa folosesti si o lampa cu UVA/UVB.
Apa din acvariu este indicat sa fie destul de adanca ca broscuta sa se poata scufunda si destul de mare ca sa poata inota. O modalitate simpla de a sti de cata apa au nevoie animalele tale, este sa inmultesti diametru lor cu 3 pentru a determina adancimea minima a portiunii de apa de care are nevoie. Pentru determinarea lungimii minime inmulteste diametrul cu 5 iar pentru determinarea latimii inmulteste cu 4.
Vei avea nevoie de un filtru puternic, deoarece testoasele fac destul de multa mizerie. Nu uita sa il cureti periodic, deoarece se murdareste si nu va mai functiona corespunzator. Implicit vei preveni aparitia mirosurilor neplacute.
Apa se schimba o data pe luna in totalitate si saptamanal intr-un procent de 25-30%.
Oxigenarea apei este foarte importanta pentru santatea broscutei ta si se face cu ajutorul unui filtru de apa.
Pastreaza constanta temperatura apei din acvariu. Cea mai indicata valoare este cea de 26-27oC. Pentru verificarea temperaturii apei este indicat sa-ti achizitionezi un termometru special pentru apa si un incalzitor.Mentine apa mai curata hranind animalul intr-un container separat, deoarece resturile de mancare ramase in apa acvariului ajuta la formarea bacteriilor si a alegelor.
Incearca sa situezi incalzitorul intr-un loc in care broscuta sa nu poata ajunge sau sa-l pui intr-un tub de PVC, care in prealabil trebuie gaurit, pentru a lasa loc aerului sa circule.
2Alimentatia
Deoarece le place sa se hraneasca in apa, este recomandat ca testosele sa fie mutate intr-un container separat, pentru a mentine curatenia acvariului in care locuiesc. Tine-le acolo doar cat se hranesc, apoi muta-le inpoi in acvariu. Hrana ramasa se va scoate din container si se va arunca.
Ele sunt animale omnivore, ceea ce inseamna ca mananca atat vegetale cat si carne. Hraneste puii zilnic si ai grija sa nu lipseasca nici carnea din alimentatia lor. Adultii se hranesc la doua, trei zile.
Hrana este indicat sa fie cat mai variata formata din: plante de acvariu (alge), morcovi, varza, viermi, greieri sau pesti foarte mici vii. De asemenea, le poti lua de la PetShop-uri hrana speciala.
Este indicat sa le oferi din cand in cand suplimente de vitamine si sa ii dotezi acvariul cu o bucata de calciu, pe care o gasesti in PetShop-uri.
3Igiena
Chiar daca isi petrec o mare parte din timp innotand, este util sa-ti speli broscuta. Acest lucru se face utilizand o periuta normala de dinti. Freaca cu ajutorul acesteia fiecare solz de pe carapacea testoasei in parte.
Perierea ajuta la indepartarea algelor si baceriilor ce pot face rau testoasei.
De asemenea, e bine sa stii ca testoasele pot fi purtatoare de boli, cum ar fi Salmonella . La contactul cu oamenii se pot imbolnavi. De aceea, este indicat sa te speli bine pe maini atat inainte cat si dupa ce manuiesti animalul.
4Sanatatea
„Broastele testoase nu se imbolnavesc foarte des si nu au o boli specifice, insa cea mai intalnita boala la broscutele de Florida este conjunctivita . Se mai pot infecta cu alge si bacterii ce le pot inmuia carapacea” a declarat dr. Luana Sabau de la clinica BlueVet.
Pentru a evita ca animalul tau sa se infecteze cu alge si/sau bacterii este foarte important sa nu uiti sa ai grija de igiena ei si sa-i schimbi apa. De asemenea, filtrul de curatare a apei este foarte util.
Alte articole care iti pot fi utile: