Animale de companie

#calciu #catei #alimentatie caini #oase caini

Importanta calciului in alimentatia cainilor

Este important ca dieta cainelui tau sa contina toate vitaminele esentiale pentru ca patrupedul sa aiba o stare de sanatate excelenta. Unul dintre cei mai importanti nutrienti este calciul, astfel incat catelul sa aiba dinti sanatosi si oase puternice .



Cantitatile optime de calciu


In momentul in care alimentatia cainelui tau contine prea putin calciu, animalul se poate confrunta cu afectiunea numita rahitism , problema care face ca oasele catelului sa fie moi. Aceasta carenta apare atunci cand catelul este hranit in mare masura cu carne cruda si nu are o alimentati diversificata.

Pe de cealalta parte, prea mult calciu poate provoca, de asemenea, anomalii ale oaselor. Spre exemplu, un caine de talie mare care are prea mult calciu in dieta, va avea oase mai mari, dar cu o densitate scazuta, ceea ce poate provoca aparitia fracturilor. De obicei, aceasta situatie apare atunci cand stapanii administreaza cainelui calciu, fara sa fie necesar. Totusi, in perioada in care alapteaza, cainele are nevoie de o cantitate mai mare de calciu, asa ca este recomandat sa tii cont de acest aspect.

Calciul joaca un rol important in dieta patrupedului, insa este bine sa stii ca acest mineral trebuie sa fie consumat in combinatie cu altele, cum ar fi fosforul, dar si vitamina D. Fara vitamina D, calciul nu se va absorbi in oase, ceea ce inseamna ca suplimentele sau alimentatia speciala in acest sens nu va avea niciun efect.

Pe langa recomandarile veterinarului de suplimente de calciu, ar fi bine sa ii ceri acestuia sa iti dea doar jumatate din doza de medicamente si sa inlocuiesti cealalta jumatate prin alimentatie.

Daca vrei sa asiguri cainelui cantitatea necesara de calciul din alimentatie, ar fi bine sa ii dai sa manance diverse alimente printre care:

  • produse lactate (in cantitati reduse);
  • oase de vita;
  • leguminoase (pe care le poti introduce in orezul fiert).


Atetntie! Necesitatea de calciu este mai marita in cazul cateilor care se afla in restere, in special in cazul masculilor (1.0 - 1.8).

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului