INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Animale de companie

#husky siberian #rase #caini #animale

Husky Siberian

Husky Siberan este un caine de marime medie care provine din familia Spitz. Husky este energic, jucaus si este recunoscut pentru blana dubla, care ii confera rezistenta impotriva frigului. Un alt punct de interes al acestei rase il constituie ochii de culoarea safirului.


 

 Origine si scurt istoric

 

Husky Siberian a fost crescut de poporul Chukchi din Nordul Siberiei pentru trasul saniilor, dar si pentru pazitul turmelor de reni. Primele exemplare au fost trimise in America de Nord si inscrisi intr-o cursa lunga „All-Alaska Sweepstakes”. Abilitatile lor au fost observate imediat de catre conducatorii saniilor respective.

Pe perioada epidemiei de difterie in 1925, o ehipa de oameni insotiti de Husky Siberieni au adus din Nenena o sanie incarcata cu medicamente care au salvat viata localnicilor. Datorita faptei eroice de care au dat dovada, cainii si insotitorii lor au fost rasplatiti pentru eforturile depuse.

Leonard Seppala, unul dintre conducatorii saniei, a adus acesti caini in SUA pentru a organiza un tur personal. Concurand la cursele pentru caini in Anglia, a castigat si a dovedit cat de rapizi si rezistenti sunt Husky Siberieni.

In 1930 rasa a fost recunoscuta oficial si inregistrata in American Kennel Club, iar in 1938 a fost creat Clubul Husky Siberian in America. In zilele noastre, exemplarele acestei rase au devenit populare in multe tari si crescute ca si animale de companie.

 

 Caracteristici fizice

 

Blana. Husky este protejat de gerul naprasnic din zona Siberiei, datorita blanii duble pe care o are. Aceasta este compusa dintr-un strat de subpar interior, des si lanos si un par exterior lung si matasos. Blana este de culoarea alba, cu combinatii alte culori precum: negru, gri, maroniu, rosu sau galben.

Capul. Acesti caini au capul de dimensiuni medii, bine proportionat fata de corp. Crestetul capului este rotunjit si se subtiaza foarte putin, spre bot.

Ochii. Sunt de culoare albastru inchis, bleo, de culoarea cihlimbarului sau maro. La unele exemplare un ochi poate fi albastru iar cel de-al doilea bleo (heterocromie completa) ori jumatate de ochi maro si jumatate albastru (heterocromie partiala). Toate aceste combinatii sunt recunoscute de Asociatiile Canine.

Urechile.
Au marime medie, sunt groase, orientate in sus si putin rotunjite la varf. Pe acestea se poate observa un strat gros de blana, care le apara degeraturi.

Corpul. Husky are un corp solid, de marime medie. Spatele este drept, iar pieptul adanc si puternic, insa nu foarte lat, comparativ cu alte rase.

Coada. Acesti caini au coada lunga si foarte bine imblanita. Parul de pe coada este de lungime medie si nu formeaza carlionti. Deobicei, Husky isi tine coada pe spate in forma de semicerc.

 

 Speranta de viata

 

Un Husky poate trai intre 12 si 15 ani.

 

Greutate

 

Greutatea normala la femele oscileaza intre 16-23 kg iar la masculi intre 20-27 kg.

 

 Comportament

 

Husky Siberian a fost descris ca fiind reprezentantul cainilor domestici care au ca stramosi lupii, deoarece este unul dintre cei mai toleranti, loiali si blanzi caini. Nu sunt posesivi cu membrii familiei sau cu anumite obiecte. Acestia prefera sa urle in loc sa latre.

Este hiperactiv si are o mare inclinatie spre vanatoare. Din aceasta cauza il poti vedea alergand pisicile sau alte animale mai mici decat el. Poti evita insa acst lucru, daca il vei obisnui inca din primele luni de viata cu compania altor animale.

Se ataseaza foarte mult de oameni, este devotat stapanilor si ii place sa fie mangaiat si alintat, insa in acelasi timp ii place sa fie independent.

Deoarece se plictiseste repede, are nevoie de multe jucarii care sa ii capteze atentia si sa-l tina ocupat pentru o scurta perioada. De asemenea, adora sa se joace alaturi de spatanul lui. Este esential sa faci acest lucru cel putin odata pe zi. In cazul in care nu ii acorzi atentia de care are nevoie, acesta isi va schimba radical comportamentul: va incepe sa urle, sa schelalaie, sa-si marcheze teritoriul sau sa distruga mobilierul.

Ar fi bine ca Husky sa aiba parte de 15 minute de antrenamente zilnice. Acesta va invata rapid anumite trucuri, datorita puterii mari de concentrare. In ceea ce prineste gradul de inteligenta, Stanley Coren l-a clasat pe locul 45.

 


  sanatate si ingrijire

 

In general sunt caini sanatosi, care nu racesc usor, insa pot suferi de cateva boli specifice rasei. Majoritatea acestora sunt afectiuni ale ochilor precum: cataracta, distrofii ale corneei sau entropion (rasucirea ploapelor). La varsta de 6 luni, la unele exemplare poate debuta paralizia laringiana. 

Din cauza provenientei, Husky Siberian nu tolereaza caldura la fel de bine precum alte rase. Din aceasta cauza este indicat sa-l tii intr-o camera racoroasa.

In zilele de vara, plimbarile trebuie limitate la doar cateva minute, cat sa-si faca nevoile, iar in cele racoroase prefera plimbarile lungi in locuri noi. Pentru ca adora escapadele, asigura-te ca inchizi usa foarte bine. Daca stai la curte, vei avea nevoie de un gard suficient de inalt, astfel incat sa nu-l poata sari.
Husky necesita perieri zilnice deoarece naparleste continuu.

 


  Compatibilitate cu alte animale si copii

 

Deoarece este un caine tolerant, loial si caruia ii place afectiunea poate trai fara probleme in preajma copiilor sau al altor catei. Daca vei dori insa sa ai un alt animal pisica, pasare, rozatoare etc), va trebui sa-l obisnuiesti de mic cu prezenta acestora.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului