Ingrediente
Pentru zeama:
- 3 litri apa
- 1,5 l otet 9 grade
- 450 g zahar
- 300 g miere
- 30 boabe piper
- 6 foi dafin
- 30 g boabe mustar
- 3 ramuri mici de cimbru uscat
- 3 linguri sare
Pentru umplutura unui borcan de 10 litri:
- 7 kilograme de gogosari rosii, tari
- 1 kg ceapa rosie mica
- 5 capatani usturoi
- 1 telina mijlocie
- 5 morcovi potriviti
- 3 legaturi cimbru uscat
- 3 radacini hrean
- 1 legatura tulpini marar uscat
- 3 mere tari
Cum sa pregatesti gogosari in otet
Curata mai intai ceapa, telina, morcovii, apoi tale-i felii. Curata si usturoiul. Gogosarii trebuie sa faci mari, rosii si tari. Spala-i si aseaza-i in borcan, la fiecare strat de gogosari pune o felie de telina, 2-3 rondele de morcov, 5-6 catei de usturoi, cepe rosii mici. Dupa ce ai umplut borcanul, intinde trei mere taiate felii, apoi pune ramurelele de visin verzi, crengutele de marar si cimbrul uscat. Zeama (cu toate ingredientele) fiarta si racita ulterior se toarna in borcan, se acopera apoi cu o farfurie, se inveleste in carpe, apoi se lasa peste noapte la racit. A doua zi se completeaza cu zeama ramasa, se leaga cu celofan bine spalat si inmuiat in apa fierbinte. Dupa 3-4 saptamani sunt gata!