Animale de companie

#animalute de companie #pisica #pui pisica

Etapele dezvoltarii unui pui de pisica

Stiai ca puii de pisica se nasc orbi, cu pleoapele lipite,dar si surzi ? Procesul de crestere si dezvoltare a unei pisici dureaza circa 18 luni. Exista 4 etape importante in acest proces, fiecare dintre ele avand caracteristici unice. Iata cum sa recunosti aceste etape:
 

1 Nevoia constanta de ingrijire


Aceasta etapa dureaza primele doua saptamani din viata puiului de pisica. Imediat dupa nastere acesta are nevoie de toata atentia mamei si de vitaminele si nutrientii din laptele matern.

Sistemul nervos al puiului nu este complet dezvoltat astfel ca acesta nu-si va putea coordona foarte bine miscarile.

In timpul primei saptamani de viata puii de pisica au activitate putina, doar mananca si dorm.


2 Cunoasterea mediului


Aceasta etapa dureaza din saptamana 2 pana in saptamana 7 de la nastere.

Pleoapele puiului de pisica se deschid dupa 14 zile, expunand globul ocular care va fi usor sensibil la lumina. La fel la in si in cazul vederii, canalul auditiv se va deschide iat puii incep sa perceapa cateva sunete si pot tresarii usor la auzul unor sunete ascutite.

Insa oasele puilor nu sunt complet dezvoltate astfel ca nu vor merge foarte mult pana la varsta de 4-5 saptamani. Dupa aceasta varsta puiutii vor incepe sa exploateze mediul care ii inconjoara si vor deveni foarte curiosi si sociabili.
 

3 Intarcarea


Mai toate felinele renunta sa-si mai alapteze puii dupa varsta de 8 saptamani. In aceasta perioada puii vor deveni din ce in ce mai activi si vor interactiona mai tot timpul unii cu altii si cu oamenii din jur.

Predispozitia pentru „joaca” va scadea treptat odata ce pisica va atinge varsta de 14 saptamani cand puiul va capata incet incet un comportament mai „matur”.


4 Capatarea unui statut


Pe la varsta de 6 luni puiul de pisica va cauta sa obtina un statut privilegiat astfel ca este posibil sa incerce sa-si domine fratii sau alte animalute din casa.

Astfel, aceasta etapa se manifesta prin joaca mai agresiva, furatul mancarii celorlalte pisici sau insusirea unui perimetru din casa.

De regula, acest comportament se va schimba dupa ce pisoiul va atinge varsta de 18 luni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea