Animale de companie

#animale de companie #simptome #tratament #enterocolita #enterocolita caini

Enterocolita la caini: simptome si tratament

Enterocolitele sunt infectii frecvent intalnite la caini, cauzate in principal de consumul alimentelor contaminate sau de ingerarea unor substante toxice. Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt scaunele moi si varsaturile, insa infectia este insotita si de alte manifestari care ajuta la diagnosticarea ei. Invata sa recunosti corect enterocolita canina si care sunt principalele masuri terapeutice pe care trebuie sa le iei.


Cauzele enterocolitei la caini

Enterocolita este o infectie care poate fi provocata de mai multe microorganisme sau agenti patogeni. Poate avea cauza bacteriana ori virala sau poate fi declansata in urma contaminarii cu paraziti si ciuperci. Cainele contracta aceste microorganisme din mancare sau din lucrurile pe care le adulmeca si linge de pe jos, in timpul plimbarilor pe afara.


Simptomele enterocolitei la caini

Principalele semne ale enterocolitei la caini sunt scaunele moi sau diareea si greata si varsaturile. Insa in timpul manifestarii infectiei, cainele prezinta o stare generala alterata si apatica. Scaunele diareice si varsaturile pot fi insotite si de frisoane, febra sau crampe abdominale, care-l fac sa se ghemuiasca de durere.


Tratamentul enterocolitei la caini

Stabilirea schemei terapeutice pentru enterocolita canina depinde de cauza care a declansat infectia. In cazul in care este vorba de o infectie bacteriana, administrarea antibioticelor este iminenta. Daca enterocolita este cauzata de virusuri sau alti paraziti, tratamentul va doar simptomatic si se va administra medicatie sau vitamine pentru intarirea sistemului imunitar. Acestea cresc rezistenta organismului la atacul microorganismelor, ajutandu-l sa invinga infectiile.

Cainele va fi trecut pe o dieta speciala timp de cateva zile. Exista sortimente speciale de conserve si hrana pentru cainii care sufera de aceasta infectie.

Hidratarea intensa este o alta masura importanta in recuperarea dupa enterocolita. Din cauza scaunelor moi, a febrei si varsaturilor, in organismul cainelui bolnav se declanseaza un dezechilibru electrolitic, care poate conduce la deshidratare. Este recomandat sa cresti consumul de apa si lichide la cainele bolnav de enterocolita.

In situatia in care simptomele enterocolitei nu dispar in termen de cateva zile de la administrarea tratamentelor, este recomandat sa mergi cu animalul de companie la veterinar, pentru un diagnostic precis si o schema terapeutica specifica.

Sursa foto: prolabspets.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea