INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Animale de companie

#dog de bordeaux #caini #animale #rase

Dog de Bordeaux

Rasa de caine Dog de Bordeaux , de asemnea cunoscut si ca mastiff-ul francez, a devenit popular in Statele Unite dupa aparitia filmului "Turner and Hooch" la mijlocul anilor 80. Desi, inca putin cunoscuta in afara granitelor Frantei, rasa se dovedeste a fi un caine puternic si impozant, dar, de asemenea, si un membru afectuos al familiei.


 

 Istoricul si originea

 

Ca si in cazul altor rase de caini , originile Dogului de Bordeaux par a fi un secret bine pazit. Unii sunt de parere ca rasa este un descendent al uriasului Moloss, un caine care astazi nu mai exista si care era folosit de romani in batalii. Unii considera ca acest caine a aparut in urma incrucisarii bulldog-ului cu mastiff-ul, in timp ce altii cred ca aceasta rasa este una si aceeasi cu cea pe care o utilizau celtii la vanatoare. Facand abstractie de toate acestea, acest caine puternic si impresionant este un companion indragit si un protector nativ.

Dupa cum ii sugereaza si numele, dogul de Bordeaux s-a dezvoltat intr-o mare masura in regiunea Bordeaux din Franta. El a servit ca si caine de front, caine de paza al turmelor de vite si oi, bodyguard personal si chiar a fost un participant in cadrul luptelor cu gladiatori. In timpul revolutiei franceze, care a inlaturat monarhia franceza, soarta acestui caine a fost nesigura. Multi dintre acesti caini au fost ucisi incercand sa protejeze bunurile si proprietatile stapanilor lor. Dupa terminarea revolutiei franceze, au existat schimbari enorme in infatisarea si dimensiunile rasei. In cele din urma, a fost conceput un standard al rasei, care a fost modificat de cateva ori. Ultima sa versiune a fost redactata in 1993.

Dogul de Bordeaux a fost in totalitate format in Franta, iar importurile in Statele Unite au inceput undeva la jumatatea secolului al XX-lea. Desi este considerata o rasa rara, se pare ca exista circa 3000 de caini, in prezent, numai in Statele Unite. Desi si-a castigat faima in Statele Unite, Dogul de Bordeaux nu este inca recunoscut de American Kennel Club.

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 

Dogul de Bordeaux este un cainecu un corp musculos , robust si pieptul adanc. Capul este masiv, lat, scurt si prevazut cu multe cute si maxilare proeminente. Ochii sunt ovali, bine distantati, cu arcada superioara proeminenta. Urechile pendulante, pliate sunt dispuse in partea superioara a capului si prezinta o baza de prindere larga. Urechile nu trebuie clupate, iar coada este lasata la lungimea sa naturala.

Blana dogului de Bordeaux este scurta, moale si neteda, in diferite nuante de cafeniu. Cea mai intalnita varietate de culoare este rosu aprins cu ochii caprui sau de culoarea chihlimbarului. Unii caini pot prezenta o masca de culoare maron sau neagra.

Dogul de Bordeaux prezinta o inaltime de 58-75 cm si o greutate corporala de 54,4-65,2 kg.

 

 Personalitatea

 

Dogul de Bordeaux este un caine loial si devotat, dar are un caracter puternic, incercand sa domine persoanele slabe, putand, in unele circumstante, deveni chiar agresiv. Este un caine de paza excelent; simpla sa aparitie poate inspaimanta potentialii intrusi. Aceasta rasa nu se adreseaza persoanelor care detin pentru prima data un caine sau pentru acelea care nu ii pot stapani.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Aceasta rasa de caini necesita un ingrijitor puternic si ferm, atat din punct de vedere fizic, cat si mental. Dogul de Bordeaux este un caine de companie extraordinar si credincios, dar ar trebui supravegheat cand i se permite sa se joace cu copiii. Isi va apara familia si domeniul, chiar cu pretul vietii.

 

 Dresajul

 

Dogul de Bordeaux un caine ce trebuie dresat pentru a fi supus si socializat inca din copilarie. Unele exemplare pot avea un caracter dominant, puternic care are nevoie de un proprietar ferm si categoric. Acesti caini raspund bine la tehnicile de dresaj pozitive, ferme. Suprasolicitarile si durerea provocata (colierele cu socuri) nu trebuie utilizate. Daca dogul de Bordeaux are un proprietar potrivit, el poate deveni un caine adorabil si echilibrat.

 

 Aspecte particulare

Dogul de Bordeaux necesita multa miscare pentru a-si mentine corpul musculos, puternic in cea mai buna forma. Dogii de Bordeaux trebuie sa fie intotdeauna tinuti in lesa in spatiile publice.

Dogul de Bordeaux este un caine cu blana scurta, ce nu necesita prea multa ingrijire. Perierea periodica este necesara pentru a le mentine blana lucioasa.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.

Panosteita este o inflamatie a oaselor lungi in crestere. Aceasta are ca rezultat aparitia durerii si a schiopaturii pana la maturitatea corporala a cainelui.

Dilatatia cardiaca este o afectiune cardiaca care are ca rezultat marirea, subtierea muschiului cardiac ce formeaza peretii inimii.

Datorita botului sau relativ scurt, dogul de Bordeaux este este un caine predispus tulburarilor asociate caldurii excesive.

Durata medie de viata a dogului de Bordeaux este de 10-12 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului