Animale de companie

#diabet #ingrijire pisica #boli animale #diabet alimentatie pisica #boli pisica #diabet pisici

Diabetul la pisici

Diabetul zaharat se dezvolta treptat la pisici si poate avea simptome care trec nebservate, cel putin pentru cateva saptamani. Nu este deloc dificil sa iti dai seama daca pisica ta este bolnava de diabet: aceasta se va ingrasa brusc, va manca de 3 ori mai mult decat de obicei sau, din contra, isi va pierde apetitul alimentar.

Lista intreaga de simptome in cazul diabetului la pisici:

- ingrasare brusca
- senzatie permanenta de foame
- lipsa apetitului alimentar
- stari de ameteala si lipsa echilibrului in timpul mersului
- consumul unei cantitati mari de apa
- urinare frecventa si in cantitati mari.

Tratamentul diabetului la pisici

In cazul pisicilor, diabetul este o boala care apare mai mult in cazul celor trecute de 7 ani. Cu cat este descoperit mai devreme, cu atat tratamentul va fi mai usor de realizat. Astfel, afectiunea va putea fi tinuta sub control o perioada lunga de timp.

In urma unor analize medicale , veterinarul va decide care este tratamentul potrivit pentru pisica ta. Totul depinde de cantitatea celulelor beta (celulele care produc insulina). Daca acestea sunt in numar mare, doctorul va recomanda un tratament bazat doar pe medicamente si regim alimentar . Pe de cealalta parte, daca numarul celulelor beta este in scadere continua, este foarte posibil ca tratamentul sa fie bazat pe injectii cu insulina.

Regim alimentar

Pisicile bolnave de diabet nu au voie de consume carbohidrati decat in cantitati foarte mici. Pe de cealalta parte, alimentele bogate in proteine sunt recomandate in alimentatia pisicilor care sufera de diabet. Explicatia este ca procesarea carbohidratilor consuma mai multa insulina, in timp ce procesarea proteinelor necesita mai putina.

Veterinarii nu recomanda alimente uscate pentru pisicile care au diabet, decat in cantitati mici (chiar daca sunt de calitate). Aceste produse contin foarte multe glucide, adica elemente de evitat in caz de diabet. Pe de cealalta parte este recomandata hrana umeda, la conserva.

Tratamentul cu insulina

In functie de gravitatea tipului de diabet, exista sanse ridicate ca pisica sa aiba nevoie de injectii cu insulina. In acest caz, stapanul va trebui sa administreze o doza cu insulina de doua ori pe zi.

Medicul veterinar il va invata pe stapan cum sa faca injectia, astfel incat tratamentul sa fie rapid si complet nedureros.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului