Animale de companie

#pesti #acvariu #boli

Depistarea problemelor de sanatate la pesti

Ca orice animale de companie si pestii pot fi afectati de diferite boli. Un peste bolnav constituie un pericol pentru toti pestii din acvariul respectiv. Este foarte important sa fii atent la pestii tai si sa te asiguri in permanenta ca sunt sanatosi. Pestii care manifesta semne de boala trebuie izolati imediat de ceilalti pesti pentru a evita ca boala sa se transmita.

Tratarea pestilor bolnavi se poate face cu usurinta, deoarece exista multe tratamente si medicamente speciale pentru diverse boli. Partea grea o constituie identificarea bolii. Desi unele semne de boala pot fi remarcate cu usurinte (precum decolorarea globului ocular) altele pot fi mai greu de observat.

Pestii pot suferi de boli virale, bacteriale, de ciuperci sau diversi paraziti . De cele mai multe ori bolile apar odata cu achizitionarea unor alti pesti, acestia aducand cu ei si virusul sau bacteria raspunzatoare de boala. Multe dintre acestea sunt foarte contagioase si se raspandesc rapid. Din fericire insa, aceste boli au simptome usor de recunoscut.

 

1  Afectiuni


Constipatie, indigestie – Pestii sunt apatici, de obicei odihnindu-se pe fundul acvariului. Adesea se poate observa umflarea burtii.

Hidropizie (rinichi cu aer) – Se vor observa umflari ale abdomenului. Solzii vor sta distantati de corp, ca la conurile de brad.

Tumoare – Rani si umflaturi evidente, iesite in afara, care arata uneori ca niste basici sau negi, pot fi obervate pe corpul pestelui.

Ulcer – Leziuni mari de culoare rosu inchis, sangerande pot fi vazute pe corpul pestilor.

Umflamarea basicii cu aer – Aceasta afectiune se poate manifesta diferit, in functie de indivizi. In timp ce unii pesti vor sta numai la fundul apei, neputand sa se ridice, altii vor sta la suprafata chinuindu-se sa coboare la adancime.

Varicela pestilor - O pelicula albicioasa sau rozalie, cerata, se dezvolta pe corpul pestilor si pe inotatoare.

Furuncul – Se manifesta prin umflaturi ale pielii, sub solzi. Daca acestea erup se pot observa scurgeri de sange.

 

2 Paraziti

 

Viermele ancora – Un virme alb iese din corpul pestilor printr-o zona rosiatica si usor umblata. Pestii infestati cu acesti viermi isi freaca corpul de diverse obiecte, incercand sa scape de acesti paraziti.

Putrezirea aripioarelor sau a cozii – Se vor observa parti lipsa din coada sau aripioarele pestilor. Zona respectiva se inflameaza si exista riscul ca toata coada sau aripioara sa fie afectata.

Paduchele pestilor – Paduchele poate fi greu de observat pe corpul pestilor. Acesta este rotund, plat (avand forma unui disc) si aproape transparent. Odata ajuns pe corpul unui peste acesta nu mai migreaza spre alti pesti, insa puii lui da.

Ciuperci aparute pe corp - Pe corpul pestilor se pot observa ciuperci albicioase si matasoase.

Ciuperci aparute in zona gurii – In zona gurii se vor observa excrescente albicioase si matasoase, uneori intinzandu-se pe intreaga fata.
 

Atentie! In cazul in care observi ca unul sau mai multi din pestii tai are o astfel de problema , contacteaza medicul veterinar. Acesta iti poate da un tratament adecvat pe care pestii sa-l urmeze. De asemenea, poti apela si la un farmacist veterinar.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea