Animale de companie

#caini #animale #ingrijire

Dentitia cainelui

Dentitia cainilor este foarte asemanatoare cu cea a oamenilor, cainii avand la nastere 28 dinti de lapte , care se schimba cu cei permanenti in primul an de viata. Singurele diferente sunt numarul dintilor permanenti si forma acestora. La caini sunt 42 pe cand la om sunt 32.

Spre deosebire e oameni, cainii nu fac carii, insa pot aparea frecvent inflamari ale gingiei si depuneri de tartru .

Inflamatiile gingiei netratate pot degenera in abcese dentare, care pot fi tratate doar de medicul veterinar si care provoaca dureri cainilor. In cazul abceselor grave singura solutie este extractia.

Depunerile de tartru asigura un mediu propice dezvoltarii bacteriilor si pot fi cauza mirosului neplacut al expiratiei cainelui

Acestea sunt doar doua dintre cele mai intalnite probleme la caini, care pot fi insa evitate daca animalul are un regim alimentar sanatos si ii sunt ingrijiti dintii.

Ingrijirea dintilor la caine se face prin perierea lor si vizite periodice la medicul veterinar. In cazul in care are deja tartru, du-l periodic la medic pentru a i se face detartraj .

Periajul dintilor

Periajul nu este deloc un lucru placut pentru caine, cu atat mai mult cu cat are gingiile sensibile sau imflamate. In cazul in care animalul prezinta sensibilitate sau imflamatii ale gingiei, perierea dintilor se va inlocui cu o curatare manuala.

Pentru aceasta ai nevoie de comprese steriele (pe care le poti gasi la orice farmacie) si apa calduta cu sare. Aceasta solutie o poti obtine amestecand 2 lingurite de sare la un litru de apa. Inmoaie cateva comprese sterile in aceasta substanta, infasoara-ti degetul aratator cu ele si vei curata astfel dintii cainelui prin miscari de similar cu cele ale periajului dintilor tai.

Daca ai un catel sanatos , poti utiliza periuta si pasta de dinti speciale pentru caini. Le gasesti in farmaciile veterinare si in unele PetShop-uri. Daca nu gasesti aceste produse poti utiliza o periuta de dinti pentru copii ce are perii moi, pe care o vei inmuia in solutia prezentata mai sus.

Cand perii dintii cainelui acorda mai multa atentie maselelor si caninilor pentru ca sunt cei mai predispusi la hormarea tartrului, respectiv a bacteriilor. Indeparteaza cu grija firele de par si resturile de mancare ramase pe dintii cainelui si perie-i dintii de jos in sus sau dinspre interior spre exterior.

Dupa ce ai terminat de periat dintii, clateste-i cu o solutie foarte diluata de apa oxigenata. Aceasta va duce la distrugerea bacteriilor ce au scapat periajului si ajuta la procesul de curatare a dintilor.

Pentru a stabili frecventa cu care se va face toaletarea dintilor este bine sa consulti un medic veterinar. Atentie! Nu toti cainii au nevoie de periaj zilnic! Acest lucru se stabileste in functie de mai multe criterii cum ar fi varsta, starea dintilor si gingiilor si hrana animalului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea