Animale de companie

#tundere caini #tuns caini #caini #animale de companie

De ce si cum se tund cainii in timpul verii?

De multe ori, mai ales in sezonul cald, oamenii aleg sa-si tunda animalele de companie. Te gandesti sa iti tunzi si tu cainele, insa nu stii care este scopul acestui proces, dar nici cand sau cum poti face asta?

 

De ce se tund cainii

La fel ca si oamenii, cainii sufera din cauza caldurii. In special cei cu blana lunga. In plus, blana lunga se murdareste rapid in timpul verii, cand cainele acumulteaza tot felul de impuritati in timp ce se tavalesc prin iarba sau praf. Totodata, puricii si capusele stau mult mai confortabil pe animalele cu blana lunga.

Iata cateva motive pentru care se tund cainii: 

Cainii sufera de cald – La fel ca tine, cainii sunt afectati de canicula. Iar pentru cei cu blana lunga temperaturile din timpul verii pot fi dificil de suportat. Prin urmare, o tunsoare va ajuta aerul sa circule prin blana, ajungand la piele si ajutand animalul sa se raceasca. In cazul cainilor cu par lung, acest lucru se produce cu greu, iar riscul de supraincalzire este mare.

Cainele scapa de parul incalcit – Un par lung este greu de ingrijit, iar vara acest lucru devine si mai greu pentru stapan, deoarece in blana animalului se prind o multime de impuritati. Inclusiv puricii si capusele stau bine ascunde intr-o blaba lunga. Prin urmare, tunderea cainelui te va ajuta sa-l ingrijesti mai usor, dar si sa observi la timp si sa actionezi impotriva capuselor si puricilor.

Cainele se poate spala mai usor – unui caine cu parul lung ii este mai greu sa-si ingrijeasca blanita. Prin simplul fapt de a-l tunde il ajuti sa se ingrijeasca mai usor.

Scapi de parul din casa – nu in ultimul rand, tunzand cainele, scapi de o mare parte din parul din casa. In sezonul cald cainii naparlesc, iar parul acestora va fi peste tot, prin casa: pe canapea, pe parchet, pe covoare, in pat, etc. Tunzand cainele, vei scapa de cea mai mare parte din parul acestuia.  

Cand se tund cainii

Daca te intrebi cand este momentul sa tunzi cainele nu exista un interva anume in care poti face acest lucru. Este indicat ca iarna, pentru -al proteja de frig, sa-I lasi blanita lunga. Il poti tunde, in schimb, oricand de la venirea primaverii, pana la finalul verii.

Este un proces pe care trebuie sa-l adaptezi nevoilor tale, dar si ale cainelui. De exemplu, un caine cu blana medie, poate fi tuns doar vara. In schimb, un caine cu blana lunga, care prefera temperaturile scazute, poate fi tuns incepand de primavara, cand observi ca incepe sa sufere de caldura.

Cum se tund cainii

Te intrebi cum se tund cainii? Ei bine, ai la dispozitie doua optiuni. Fie apelezi la un salon de cosmetica pentru animale, fie il tunzi chiar tu, acasa.

Ultima varianta este cea mai ieftina. Ai nevoie doar de o masina de tuns caini profesionala. Nu costa mai mult decat ai plati la salon pentru a-ti tunde animalul, in decursul unui an. Prin urmare costurile se amortizeaza. In plus, pe piata gasesti masina de tuns caini la preturi promotionale, astfel incat poti face si economii.

Procesul de tundere a cainelui nu este unul greoi. Iata ce pasi trebuie sa urmezi:

  • Gaseste un loc confortabil pentru animal. Acest lucru il ajuta sa stea calm pe tot parcursul procesului.
  • Porneste un aparat de tuns caini si lasa animalul sa-l investigheze. Obisnuieste-l intai cu zgomotul produs de acesta, pentru a nu se speria.
  • Daca observi ca este agitat, nu il tine cu forta. Repeta procedeul mai tarziu pentru a se obisnui.
  • Misca usor aparatul de tuns spre blanita acestuia.
  • Tunde blana in sens invers cresterii firului de par.
  • Nu tunde animalul prea scurt deoarece ii poti provoca rani care se vor inflama rapid. In plus, procesul va deveni unul traumatizant pentru animal.
  • La final, este posibil sa aiba nevoie de niste retusuri, daca exista locuri in care nu ai put ajunge usor sau daca a ramas cu dungi.
  • Cand ai terminat de tuns cainele, este indicat sa-I faci o baie pentru a elimina surplusul de blana si impuritatile din aceasta.
  • La final, ofera-I o recompensa si lauda-l.

Sursa foto: boredpanda.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului