Multi stapani au afirmat ca si-au surprins catelul uitandu-se la televizor . Acest lucru este adevarat, insa numai intr-o mica masura. Simtul vazului la caine este foarte diferit fata de cel al omului, asadar un caine nu poate percepe imgainea la fel cum o percepem noi.
Simtul vazului la caini
Un caine poate vedea clar la varsta de 4 luni. Cainele poate vedea bine pe o distanta de aproximativ 10 metri, insa poate sesiza miscarile pe distante de 250-300 metri, fara a putea insa sa identifice obiectul care se alfa in miscare. Desi cainele nu este un animal nocturn, acesta vede mai bine noaptea, comparativ cu omul, insa doar pe distante mai scurte de 10m.
Cainii au vederea mai slaba decat cea a oamenilor. Potrivit diagramei oftalmologice Snell, ochiul omului este capabil sa vada 20/20 fata de caine care este capabil sa vada doar 20/75. Acest lucru inseamna ca un caine poate vedea clar doar primele trei randuri, in timp ce un om care nu are probleme oculare poate distinge toate literele de pe panou.
Desi un caine nu vede la fel de bine precum un om, acesta se ghideaza mai mult dupa auz si dupa miros.
Cum vede un caine
Cainele vede mai bine noaptea decat omul. Sistemul vizual al cainelui este conceput sa functioneze bine la conditii slabe de iluminat, in timp ce sistemul uman functioneaza la capacitate optima pe lumina.
Patrupedul vede orice lumina care palpaie mai bine decat tine. Acest lucru inseammna ca atunci cand se uita la televizor animalul este capabil sa vada fiecare cadru de imagine in parte. Ei nu vad imaginile derulandu-se una dupa alta insa percep mult mai bine efectul de miscare.
Cainii nu au aceeasi capacitate de percepere ca cea a oamenilor. Acestia percep doar anumite forme si miscarea lor.
Un caine nu poate percepe toate culorile, asa cum poate un om. Acesta nu distinge rosul, nuantele de portocaliu si verde. Din aceasta cauza cercetatorii cred ca un caine vede intocmai unui daltonist. Retina acestuia poate distinge 2 culori diferite: bleu-violet si galben. De asemenea, pot diferentia nuantele de gri.
In plus, ei pot percepe diferit zgomotele provenite de la televizor si sunt foarte atrasi de acestea.
Reactia cainelui la televizor
Dodman a tratat un Beagle care latra in timp ce televizorul era pornit. Stapanii acestuia nu se puteau uita deloc la televizor. Chiar daca animalul era inchis intr-o alta camera, acesta continua sa latre ori de cate ori televizorul era pornit. Cand stapanii cainelui s-au uitat la filmul „Babe”,care avea ca personaje principale un porc, caini, pisici si alte animale de ferma, cainele a devenit incontrolabil. Acesta nu se mai oprea din latrat si era foarte agitat.
Doctorul Nicholas Dodman, profesor la Universitatea Tufts , care se ocupa cu studierea comportamentului animalelor a constatat ca in ultimii ani tot mai multi caini au fost surpinsi uitandu-se la televizor.
Este posibil ca miscarile pe care le vede la televizor sa-i capteze atentia cainelui tau si sa-l faca sa le urmareasca, dar este foarte dificil pentru un el sa fie atent pentru mult timp daca atentia nu ii este captata asupra acestuia. Televizolul ii poate surprinde atentia cainelui, insa acesta isi va folosi doar simtul vazului si auzului. Deoarece un caine aude mult mai bine decat omul, zgomotele provenite de la televizor il pot deranja.
Deoarece cateii au individualitati diferite, aceastia vor reactiona diferit la lucrurile pe care le vad la televizor. Unele exemplare se pot uita la televizor de la cateva minute pana la cateva ore apoi isi pierd interesul, in timp ce altele se uita numai atunci cand aud anumite zgomote care le atrag atentia. De asemenea, exista si animale mai curioase care se duc si se uita in spatele televizorului sa vada de unde sunt anumite obiecte care au disparut de pe micul ecran.
Sursa foto : www.g-ecx.images-amazon.com