Animale de companie

#animale #caini #oase caini # riscuri oase caini

De ce nu ar trebui sa oferi oase cainelui tau

Multi stapani de caini obisnuiesc sa dea patrupezilor sa manance oase, in ideea ca nu se poate intampla nimic. In realitate, lucrurile nu stau deloc asa. Iata cateva dintre pericolele la care iti expui cainele atunci cand ii dai oase sa manance.

1. Oasele pot ramane blocate in intestine sau pot provoca fisuri la nivelul acestora, situatie in care este necesara interventia chirurgicala de urgenta. Cu cate sunt mai mici si cu cat cainele se grabeste sa le inghita, cu atat acest risc este mai mare.

2. Oasele pot provoca daune la nivelul danturii cainelui: acestea pot sparge dintii patrupedului sau se pot indoi de-a lungul maxilarului inferior al cainelui, cauzandu-i durere si panica.

3. Oasele pot duce la aparitia peritonitei, afectiune care reprezinta o infectie in stomacul cainelui. Daca un medic veterinar nu intervine la timp, cainele ar putea muri intr-un timp foarte scurt.

4. Oasele care nu sunt bine sparte si mestecate pot duce la aparitia constipatiei si la scaune dureroase sau cu sange, chiar si pentru mai mult de doua zile.

5. Oasele pot sa ramana in stomac daca sunt prea mari ca sa treaca in intestine. In functie de marimea osului, cainele ar putea avea nevoie de o interventie chirurgicala sau de endoscopie gastrointestinala superioara, procedura prin care medicul foloseste un tub lung cu o camera video atasata, cu care scoate osul blocat in stomac.

Daca totusi vrei sa ii dai cainelui oase, ai cateva optiuni pentru ca patrupedul sa fie in siguranta:

1. Ofera-i doar oase foarte mari, pe care nu le poate sparte si manca. De la acestea va roade doar capetele gelatinoase.

2. Stai langa caine atunci cand ii dai un os de mancare si asigura-te ca bolul cu apa este intotdeauna plin. Daca patrupedul se ineaca, nu iti ramane decat sa ii masezi usor pieptul sau ceafa.

3. Da-i sa roada un os cand este satul. Cu cat sunt mai infometati, cu atat sunt mult mai tentati sa inghita osul cu totul sau sa-l sparga in bucati mai mici si sa le manance. La finalul unei mese copiase, cainele nu va face decat sa roada putin osul, fara insa sa depuna prea mult efort in spargerea acestuia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea