Animale de companie

#caini joaca # coada caini # caini coada #coada #caini #animale #animale de companie

De ce isi fugaresc cainii propria coada? Iata ce spun expertii!

Cainii au multe alte ciudatenii, cum ar fi faptul ca se rotesc in cerc inainte de a se aseza in pozitia de somn, sau se tavalesc prin iarba sau pamant, sau fugaresc pisicile si, de indata ce acestea s-au oprit isi pierd interesul fata de ele si chiar bat in retrage. Dar, daca ar fi sa facem un top al lucrurilor ciudate pe care le face un caine, fugaritul propriei cozii ar castiga detasat!

Urmaritul cozii - nu e doar o activitate ciudata

Desi pentru oameni faptul ca un caine isi urmareste coada pare ceva foarte ciudat, specialistii dezvaluie faptul ca acest obicei poate avea la baza cel putin doua cauze importante si anume:

  • cainele se plictiseste si prin fugaritul cozii isi asigura un divertisment si atrage atentia supra sa;
  • cainele este stresat si isi urmareste coada pentru a o atinge si a se calma.

Urmaritul cozii - o activitate distractiva pentru caine

In situatia in care cainele nu are cu cine sau cu ce sa se joace, va incerca sa se distreze de unul singur urmarindu-si in cerc propria coada. In acest caz, insa, se va putea observa ca el este oarecum detasat si chiar se bucura de aceasta alergatura in cerc. Stapanii cainilor care isi urmaresc astfel coada ar trebui sa aloce mai mult timp pentru plimbarea si distractia animalului.

Catelusii se joaca cu cozile lor

Catelusii incep sa isi cunoasca trupul prin a se juca cu propriile codite. Faptul ca sunt foarte haiosi si trezesc rasetele celor din jur ii incurajeaza sa continue si mai tarziu acest comportament pentru a atrage atentia oamenilor. Astfel explica specialistii de ce un caine porneste in urmarirea cozii atunci cand se simte ignorat sau anxios - pentru el este o modalitate de a atrage atentia oamenilor, metoda care functiona de minune cand era un catelus.

Urmaritul cozii - un semn de anxietate

Pe de alta parte, daca vom analiza modul in care un caine isi urmareste coada, vom constata ca sunt si cazurile in care aceasta joaca nu pare deloc distractiva, cainele fiind iritat si nemultumit de ceva. In acest caz, urmaritul cozii nu mai este o simpla joaca, ci un semn clar de anxietate si stres. Acest comportament poate fi asemunit cu cel uman cand o persoana isi invarte o suvita de par pe un deget, sau se atinge in anumite zone intr-un mod repetat si nefiresc. In acelasi mod, fugaritul si prinderea cozii poate fi considerat un comportament de autolinistire din partea unui caine.

Urmarirea cozii poate deveni o obsesie

Este normal ca un caine sa isi urmareasca din cand in cand propria coada, dar daca el ajunge sa dezvolte pentru aceasta activitate o obsesie si sa o faca de mai multe ori pe zi, poate fi vorba despre o problema mai grava.

Un caine neglijat sau stresat constant poate dezvolta probleme grave de comportament. De aceea, stapanii care observa acest comportament la cainele lor, ar trebui sa se asigure ca au alocat suficient timp pentru satisfacerea nevoilor de baza ale animalului, nevoie care implica si exercitiile fizice si socializarea.

Pentru a elimina posibilitatea unor afectiuni mai grave cum ar fi disfunctiile cognitive, epilepsia sau parazitii intestinali, o vizita la medicul veterinar este binevenita in cazul cainilor care alearga dupa propria coada!

Sursa foto: mnn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului