Animale de companie

# pisici grimase #pisica

De ce fac pisicile grimase cand miros anumite lucruri? Explicatia stiintifica din spatele acestui comportament

Daca ai observat vreodata o pisica care miroase ceva si apoi isi ridica buza superioara, lasand impresia ca este dezgustata, de fapt, ai asistat la un fenomen numit raspunsul Flehmen.

Acest gest nu inseamna ca felina nu suporta mirosul respectiv, ci este un mecanism natural prin care analizeaza compusii chimici din mediu. Acest comportament este esential pentru comunicarea pisicilor si joaca un rol important in viata lor de zi cu zi.

Cum detecteaza pisicile semnalele chimice din mediu

Pisicile, atat cele domestice, cat si cele salbatice, folosesc feromonii pentru a comunica intre ele. Aceste substante chimice sunt secretate prin glande speciale localizate in diverse zone ale corpului, inclusiv pe barbie, obraji, la baza cozii si chiar intre pernutele labutelor.

Pentru a percepe aceste mesaje chimice, pisicile au un organ senzorial unic numit organul lui Jacobson sau organul vomeronazal, situat in cerul gurii. Acest organ este responsabil exclusiv pentru detectarea feromonilor, fiind diferit de receptorii olfactivi clasici care percep mirosurile obisnuite.

De ce isi schimba pisicile expresia faciala cand miros ceva?

Atunci cand pisica detecteaza feromoni in aer, adopta o expresie specifica: isi deschide usor gura, isi ridica buza superioara si pare ca face o grimasa. Acest gest permite moleculelor chimice sa ajunga mai usor la organul vomeronazal, unde sunt analizate.

Specialistii in comportamentul felin explica faptul ca acest gest nu reflecta o emotie precum dezgustul, ci este doar un mecanism natural prin care pisicile obtin informatii esentiale despre mediul lor.

Cum folosesc pisicile feromonii pentru a comunica

Pisicile isi marcheaza teritoriul si comunica intre ele prin intermediul feromonilor in mai multe moduri:

Marcarea teritoriului – Frecandu-si fata de obiecte, zgariind suprafetele sau pulverizand urina, pisicile lasa semnale chimice care definesc spatiul lor.

Recunoasterea membrilor familiei – Mama isi marcheaza puii cu feromoni pentru a-i identifica si proteja mai usor. De asemenea, pisicile care traiesc impreuna in aceeasi casa pot face acest lucru intre ele.

Atragerea partenerilor – In perioada de imperechere, feromonii joaca un rol esential in transmiterea informatiilor despre starea reproductiva a unei pisici.

Mikel Delgado, specialist in comportamentul animalelor, explica faptul ca feromonii influenteaza direct comportamentul pisicilor, activand zone din creier responsabile de interactiunile sociale, hranire si reproducere.

Pisicile – adevarate detectoare chimice

Desi cainii sunt recunoscuti pentru simtul lor olfactiv extrem de dezvoltat, pisicile au un avantaj unic: organul lor vomeronazal contine de trei ori mai multi receptori decat cel al cainilor. Acest lucru le permite sa perceapa o gama mai larga de molecule chimice si sa obtina mai multe informatii despre mediul in care traiesc.

Aceasta abilitate exceptionala le ajuta sa navigheze prin lumea invizibila a mirosurilor si sa reactioneze in functie de semnalele chimice pe care le detecteaza. Asa cum spunea scriitorul Sir Walter Scott: „Pisicile sunt un soi misterios de fiinte. In mintea lor se petrec mai multe lucruri decat ne putem imagina.”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea