Animale de companie

#comportament #pisici #temperament

De ce devin pisicile agresive in prezenta oamenilor?

Desi majoritatea pisicilor sunt in general blande si afectuoase cu stapanii, exista si pisici care manifesta agresivitate fata de acestia sau fata de persoanele straine. De asemenea, unele exemplare par a fi blande si dintr-o data devin agresive muscand si zagriind persoanele din jur.

Este important ca stapanul unei astfel de pisici sa-i inteleaga comportamentul inainte de a incerca sa il corecteze. De asemenea, este important sa stii ca o pisica agresiva poate fi periculoasa si vei avea nevoie de multa rabdare pentru a o dezobisnui de acest comportament.

 

1 De ce manifesta pisicile agresivitate

 

Pisicile pot manifesta agresivitate fata de oameni din diferite motive. Iata care sunt cele mai frecvente dintre acestea:

 

Frica

 

O pisica careia ii este teama de diferite lucruri se poate manifesta agresiv din dorinta de a se apara. De cele mai multe ori insa poate fi dificil de recunoscut cauza fricii. Pisicile timide se pot speria de orice sunet sau miscare necunoscuta, pe care tu nici nu o sesizezi. Alte cauze care ii pot produce teama sunt diferite obiecte straine. Identificarea si ascunderea acestora poate duce la rezolvarea problemei.

De asemenea, pisicile care au trecut prin experiente traumatizante pot deveni agresive in prezenta oamenilor deoarece nu au incredere in acestia.

 

Durere

 

Durerea este un alt motiv pentru care o pisica manifesta agresivitate. Acest lucru se poate intampla atunci cand pisica s-a accidentat sau sufera de o anumita boala si stapanul o atinge in zona respectiva, sau dupa vizita la veterinar. Daca veterinarul i-a facut o injectie dureroasa sau un alt tratament dureros pisica nu va sti ca acest lucru este spre binele ei. Asadar este indicat sa astepti sa se calmeze inainte de a o mangaia, pentru a evita sa se manifeste agresiv fata de tine.

Totodata, o pisica poate deveni agresiva daca in timp ce te joci cu ea o ciupesti din greseala prea tare sau daca o zgarii in timp ce o piepteni.

 

Joaca

 

Manifestarea agresivitatii in timpul jocului este un obicei intalnit in special la puii de pisica dar si la pisicile care au fost luate prea devreme de lanaga mama si fratii lor si crescute intr-o casa in care nu mai exista alte pisici sau caini. In aceste momente, agresivitatea poate fi provocata de instinctul de vanator. De asemenea, la un pui aceasta agresivitate se poate produce si din cauza ca acesta nu isi da seama ca muscand si zgariind iti poate face rau.

 

Mangaieri excesive

 

Nu este un lucru neobisnuit la pisici sa muste dintr-o data in timp ce sunt mangaiate. Chiar daca la inceput aceasta se bucura de faptul ca o mangai, muscatul este un semn ca doreste sa te opresti si sa o lasi in pace. In general aceasta manifesta diferite semne inainte de a musca, precum agitatul cozii, lasatul urechilor pe spate etc.

 

Agresivitate teritoriala

 

Agresivitatea teritoriala este rareori manifestata fata de oameni si in general persoanele straine sunt cele vizate. Aceasta este manifestata in special fata de alte animele. Pisicile tind sa fie mult mai teritoriale decat cainii.

 

2 Semne ca pisica este agresiva

 

De multe ori poate parea ca pisica devine brusc agresiva, insa adesea aceasta manifesta inainte diverse semne de avertizare. Cunoasterea acestor semne te poate ajuta sa previi ca animalul sa te muste sau sa te zgarie. Cele mai frecvente semne de avertizare pe care o pisica le manifesta sunt:

  • ochi larg deschisi;
  • pupile dilatate sau foarte contractate;
  • urechi lasate pe spate;
  • coada tinuta dreapta si infoiata sau miscandu-se agresiv dintr-o parte in alta;
  • mieunat strident care se transforma in marait.

 

3 Cum sa te comporti cu o pisica agresiva

 

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa mergi cu pisica la medicul veterinar pentru a te asigura ca nu exista afectiuni medicale care pot duce la agresivitate.

Acorda atentie detaliilor. Oberva care sunt momentele in care pisica devine agresiva si ce faci tu in acel moment. De asemenea, uita-te cu atentie la comportamentul acesteia pentru a observa din timp semnalele de avertizare care iti arata ca poate deveni agresiva. Pentru a preveni comportamentul agresiv al acesteia, opreste-te din a o mai managia sau din a-i acorda atentie si las-o sa faca ce doreste.

De asemenea, este important sa-i restrictionezi accesul in camera copiilor sau sa o inchizi intr-o incapere separata in cazul in care astepti musafiri. Acest lucru este important deoarece unele pisici prezinta agresivitate cu presoanele straine sau cu cele galagioase.

 

Atentie! Evita sa:

  • pedepsesti pisica pentru acest comportament, deoarece nu vei reusi decat sa agravezi situatia.
  • tii cu forta pisica pentru a o pieptana sau mangaia daca aceasta nu vrea sa mai stea. Las-o sa plece si reia operatiunea mai tarziu.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea