Animale de companie

#iarna #animale #caini #pisici #sezonul rece #ingrijire animale #animale de comapnie

Cum trebuie sa ai grija de animalele de companie in sezonul rece

Odata cu venirea iernii si a temperaturilor extreme, animalutul tau de companie va avea nevoie de o ingrijire speciala, astfel incat sa fie protejat de boli sau degeraturi.

Pisicile si cainii sunt animalele independente, care au nevoie de spatiu si libertate. Astfel, ele sunt predispuse aparitei complicatiilor in perioada geroasa, deoarece ies mai des in afara locuintei.


Am cerut parerea unui specialist, medicul veterinar Olteanu Gabriel Ciprian, pentru a afla principalele informatii referitoare la ingrijirea animalelor de companie in perioada iernii. Iata care sunt factorii de care este bine sa tii cont in protectia prietenului tau necuvantator!


1. Care este alimentatia animalului de companie (caine, pisica) in perioada rece?

In timpul iernii, animalutul tau are nevoie de mai multe lipide si carbohidrati, deoarece aceste componente aduc un supliment caloric pentru a sustine metabolismul si functiile organismului.

Hrana trebuie sa fie usor calduta cand i-o oferi animalului, spune medicul:

"Hrana, indiferent de forma de prezentare, poate fi incalzita astfel: se pune in troc, apoi acesta se pune pe o sursa de caldura (calorifer) si se lasa cateva minute. Acest procedeu il recomand in special pentru hrana uscata din comert, pentru ca ea este impregnata cu uleiuri volatile. In momentul in care se incalzesc uleiurile volatile, ele vor fi raspandite in atmosfera, iar animalul va percepe hrana cu si mai multa pofta", sustine dr. Olteanu.

Totodata, specialistul ne sfatuieste ca hrana sa fie depozitata in locuri racoroase, astfel incat animalutul sa nu primeasca hrana alterata.


2. Care sunt suplimentele nutritive necesare sezonului rece?

Suplimentele nutritive sunt benefice pentru sanatatea animalului de companie in sezonul rece, deoarece contribuie la cresterea imunitatii. Suplimentele pot fi administrate sub forma de vitamine (A, D, E, C, complexul B), macroelemente (calciu, fosfor, magneziu, clor, etc) sau oligoelemente (fier, cupru, zinc, cobalt, seleniu).


3. Ce alte masuri te ajuta sa iti protejezi animalul de companie?

Protejeaza-ti animalul cu hainute speciale pentru perioada rece. Cainii si pisicile care fac parte din rase cu parul scurt au nevoie de hainute impermeabile si botosei pentru labe.

"Ar fi de preferat ca si extremitatile sa fie acoperite, mai ales labutele. Am intalnit deseori leziuni la nivelul pernutelor, provocate de solutiile antiderapante aplicate pe trotuar", a completat dr. Olteanu.

Pagina facebook Dr. Olteanu Gabriel Ciprian

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea