Animale de companie

#chinchilla #animale #reproducere

Cum se reproduc chinchillele

Chinchilla este un animal de companie de dimensiuni mici, foarte bland si pufos. Aspectul dragalas al chinchillei a facut ca acesta sa devina un animal de companie dorit de multe persoane. Daca doresti ca chinchillele tale sa faca pui, atunci ar fi bine sa stii cateva notiuni generale despre cum trebuie sa se desfasoare procesul de imperechere si ce trebuie sa ai in vedere inainte ca aceasta sa aiba loc.

 

Pregatirea pentru imperechere

 

In cazul in care ai doua chinchille si vrei sa le lasi sa faca pui, asigura-te mai intai ca acestea nu sunt inrudite. Daca cei de la care ai achizitionat animalele nu ti-au spus acest lucru, poti afla gradul de rudenie cu ajutorul unui test ADN. Acesta se poate face la Facultatea de Biologie sau la anumite cabinete veterinare.

Asigura-te ca cinchilla ta are cel putin 9 luni inainte de a o lasa sa se imperecheze. Partenerul acesteia de asemenea, trebuie sa aiba varsta minima de 9 luni de zile. Pana la aceasta varsta, organismul animalului nu este inca dezvoltat suficient.

In cazul in care chinchillele tale au mai putin de 9 luni, este indicat sa le tii in custi separate pentru a evita ca o eventuala imperechere sa aiba loc. Este indicat sa tii custile una langa alta pentru ca animalele sa se poata vedea si mirosi. In felul acesta se vor obisnui una cu prezenta celeilalte.

De asemenea, inainte de a le lasa sa se imperecheze, este necesar sa faci o vizita la medicul veterinar. Acesta trebuie sa depisteze daca unul dintre animale sufera de vreo afectiune care poate ingreuna sarcina sau care poate duce la nasterea unor pui cu malformatii.

Ia in consderare si culoarea blanitei. Chinchillele pot avea blanita de culoare alba, neagra, bej, gri sau maronie. Pentru a evita complicatiile din timpul sarcinii si eventuale defecte fizice ale puilor, este important sa stii ca nu trebuie sa imperechezi doua exemplare care au aceeasi culoare.

Atentie! In cazul in care ai o chinchilla si doresti sa-i cumperi un partener, nu il pune in aceeasi cusca inca din prima zi. Acestea vor avea nevoie de ceva timp pana cand se vor obisnui una cu cealalta. Asadar pune exemplarul achizitionat recent intr-o alta cusca pe care sa o pozitionezi langa cea a chinchillei pe care o ai deja acasa.

 

Perioada de imperechere

 

Majoritatea femelelor intra in calduri o data la 30-40 de zile. Cand femela este in perioada de imperechere, masculul va incerca sa se imprecheze cu ea. Acesta va face mult zgomot si isi va misca coada in sus si in jos in mod frecvent, in timp ce va urmari femela prin cusca.

 

Decurgerea imperecherii

 

Chiar daca masculul da semne de imperechere ( ceea ce inseamna ca femela se afla in perioada de calduri ) si ii muti in aceeasi cusca, nu inseamna ca imperecherea va avea loc. Femela il poate respinge la inceput. Aceasta va decide cand si daca este pregatita pentru a se imperechea, chiar daca masculul este intotdeauna pregatit. Uneori poate dura chiar si cateva luni pana cand femela va accepta imperecherea.

De asemenea, este important sa stii ca chincillele prefera intimitatea. Tocmai din aceasta cauza este foarte probabil ca imperecherea sa aiba loc cand nu esti de fata. Procesul dureaza cateva ore.

 

Perioada de gestatie si nasterea puilor

 

Perioada de gestatie variaza intre 105 si 115 zile. Dupa aceasta perioada femela va da nastere a doi sau trei pui.

Puii se nasc cu ochii deschisi si pot incepe sa mearga la doar cateva minute dupa nastere.

Masculul care poate sta cu femela pe perioada gestatiei, trebuie indepartat de langa aceasta cu cateva zile inainte ca nasterea sa aiba loc. Femela va fi pregatita de imperechere la doar o zi dupa nastere. Acest lucru insa nu este benefic pentru organismul ei care este slabit dupa nastere.

Cele doua chinchille vor sta in custi separate timp de cateva saptamani, pana cand organismul femelei se va reface si va fi pregatita pentru o noua sarcina.

Atentie, nu lasa chinchilla sa faca mai mult de 2 serii de pui, maxim 3, intr-un an.

Imediat dupa ce nasterea are loc este indicat sa verifici in mod frecvent starea micutilor si a proaspetei mamici pentru a te asigura ca totul decurge bine.

Sursa Foto : www.jtchins.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului