Animale de companie

#animalute #cutremur #pisici #caini

Cum se comporta animalutele in caz de cutremur

Comportamentul neobisnuit al vietatilor inainte de cutremur a fost observat inca din Antichitate. Tot timpul, inaintea unui cutremur mare au fost raportate comportamente ciudate ale animalelor. Potrivit oamenilor de stiinta, animalele ar simti un soc electric provocat de miscarea placilor tectonice sau ar sesiza socurile inainte ca acestea sa devina perceptibile pentru om. Iata care este comportamentul lor in aceste conditii:


1 Cainii, mai ales rasele care sunt recunoscute pentru auzul lor ascutit se comporta foarte ciudat, ca si cum ar fi deranjati de un sunet strident. Ei latra aparent fara motiv, se cer afara alearga fara o directie anume, ca sa se departeze de sunetul care-i deranjeaza. Daca nu pot evada din zona iritanta, devin agresivi.


2 Pisicile devin foarte agitate inainte de un cutremur, miauna si isi cauta un adapost. Daca pericolul este iminent ele pot sa alerge intr-o goana nebuna prin casa,mieunand infricosator, urland chiar.


3 Iepurii au un auz extrem de fin si au reactii foarte evidente in caz de cutremur. Inainte de producerea unui cutremur iepurii devin nelinistiti, nu mai mananca si se izbesc de peretii custilor in incercarea de a evada.


4 Serpii simt un cutremur cu circa cinci zile inainte de producerea sa. Acestia isi parasesc cuiburile si daca sunt ingraditi incearca sa evadeze, devenind foarte agresivi. De altfel, expertii chinezi de la Centrul de Seismologie din Nanning au o ferma de serpi si au concluzionat ca serpii simt cutremurele care au epicentrul pe o raza de 120 de kilometri de ferma, cu cinci zile inainte de a se produce.


5 Cand simt ca se apropie un cutremur pasarile zboara dezorientate, refuza sa intre in custi sau, daca sunt inchise, incearca din rasputeri sa evadeze din colivii . Gainile nu mai fac oua si devin agitate.


6 La cutremurul din 26 decembrie 2004 din Oceanul Indian, in Thailanda, 12 elefanti antrenati sa plimbe turistii pe plaja au devenit agitati si zgomotosi cu cateva ore inaintea producerii cataclismului. Animalele au fugit brusc departe de ocean, cu tot cu pasageri, indreptandu-se catre un teren mai inalt. In felul acesta, elefantii au salvat viata tristilor pe care-i transportau.


7 Soarecii ies din ascunzatori si  fug dezorientati putand fi capturati usor cu mana libera.


8 Caii, vacile si oile devin foarte agitate si tin un „concert infernal”.


9 Porcii devin la fel de agitati iar in cazul in care sunt mai multi in acelasi tarc vor incepe sa se bata intre ei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea