Animale de companie

#pisici #animale #blana #tuns

Cum sa tunzi pisica acasa

Exista multe controverse referitoare la tunderea pisicii: unele persoane vor sa le tunda deoarece lasa prea mult par in perioada naparlirii sau pentru ca le este foarte cald vara, iar altele spun ca blana le protejeaza pielea si le mentine temperatura corpului. Adevarul este insa undeva la mijloc. Pisicile care ies din casa nu trebuie tunse, deoarece blana le protejeaza pielea de razele soarelui, care le poate provoca arsuri. Cele care stau in casa si au blana lunga vor suferi de cald pe timpul verii. Acestea din urma pot fi tunse, insa ar fi bine ca inainte sa consulti medicul veterinar.

Daca doresti sa-ti tunzi pisica singur, fara sa apelezi la un cabinet de cosmetica felina , iata cativa pasi care iti pot usura munca.

1. Incearaca sa faci locul in care vei tunde pisica cat mai confortabil. Daca urmeaza sa stea pe o masa sau o platforma tare pune mai intai o patura pentru a face locul mai placut. Asterne apoi peste patura un prosop sau un cearsaf pentru a putea strange mai usor parul care va fi tuns.
2. Porneste masina de tuns si lasa pisica s-o investigheze inainte de a incepe. Aceasta va trebui sa se obisnuiasca mai intai cu zgomotul. Multe dintre ele sunt curioase sa miroasa obiectele noi pe care nu le cunosc. Ai grija sa tii aparatul cu lamele inspre tine, astfel incat animalul sa nu se raneasca.
3. Gaseste o pozitie confortabila atat pentru tine cat si pentru felina. Tine animalul cu mana stanga si aparatul de tuns cu dreapta. Astfel vei putea tine pisica mult mai bine si in acelasi timp iti va fi mai usor sa o tunzi.
Daca ai o pisica sperioasa, careia nu ii place sa stea prea mult intr-un loc sau sa fie tinuta in brate, s-ar putea sa mai ai nevoie de ajutorul unei persoane.
4. Tunde-o in sensul opus cresterii firului de par. Incepe procesul de tundere de pe spatele pisicii, dinspre coada inspre cap, apoi procedeaza la fel si pe burta. Lasa picioarele si coada la urma. Daca opune rezistenta si este speriata incearca sa o linistesti, insa in cazul in care nu se relaxeaza las-o sa plece. De preferat ar fi sa eviti tunderea parului de pe capul pisicii, deoarece este o zona mult mai sensibila iar la cea mai mica miscare a ei, o poti rani.
Nu o tunde prea scurt pentru ca ii poti ciupi pielea provocandu-i astfel rani care se pot inflama foarte usor.
5. Odata ce ai terminat, mangai-o sau fa-i un scurt masaj, laud-o si da-i o recompensa. In acest fel data viitoare va sta mult mai cuminte la tuns.

Tips:

  • Obisnuieste pisica cu tunsul inca din primii doi ani din viata. Astfel nu va mai fi foarte speriata de fiecare data.
  • Inainte de a incepe sa tunzi felina, ar fi bine sa te gandesti cum vrei sa arate. Daca ii lasi sosetute si un smoc de par la coada sau ii lasi toata coada netunsa sau daca o tunzi mai scurt in anumite parti si in altele nu etc.
  • Nu este indicat sa fortezi pisica sa fie tunsa in cazul in care nu doreste. Acest lucru ii poate cauza traume si implicit schimbari ale comportamentului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului